1945

Hongarije
- 2017 - 94 min. - Hongaars gesproken
Genre: Drama
Regie: Ferenc Török
Script: Ferenc Török & Gábor T. Szántó, gebaseerd op de short novelle 'Homecoming' van Gábor T. Szántó
Producer: Iván Angelusz, Péter Reich
Met: Péter Rudolf, Bence Tasnádi, Tamás Szabó Kimmel
Premièreweek: 19/04/18
Synopsis The Violin Teacher
Trailer film van Arti Film

Synopsis
Het is een bloedhete dag in augustus 1945. Terwijl de inwoners van een Hongaars provinciedorpje zich voorbereiden op het huwelijk van de zoon van de dorpsecretaris arriveren twee orthodoxe joodse mannen, in het plaatselijke stationnetje. Ze huren een paardenkar waarin ze zwijgzaam twee houten kratten laten vervoeren. Er ontstaat al snel paniek en onrust. Wat bevindt zich in de kisten en wat is hun doel ? De mannen, die terugkeren naar een Hongaars dorpje waar men gebukt gaat onder een collectief schuldbesef, blijken vader en zoon te zijn en door hun komst komen donkere geheimen en herinneringen bovendrijven. Zijn het familieleden van joodse dorpsgenoten die werden gedeporteerd en komen ze nu hun eigendommen opeisen? Het hele dorp raakt in paniek en begint maatregelen te nemen...

Korte synopsis
Het is een bloedhete dag in augustus 1945. Terwijl de inwoners van een Hongaars dorpje zich voorbereiden op een huwelijk, arriveren een orthodoxe joodse vader en zoon in het plaatselijke stationnetje. Ze huren een paardenkar waarin ze zwijgzaam twee houten kratten laten vervoeren. Er ontstaat al snel paniek en onrust. De dorpsecretaris is bang dat ze familie zijn van gedeporteerde joodse dorpsgenoten en dat ze clandestien verkregen eigendommen komen terugeisen. Het hele dorp raakt in paniek en begint maatregelen te nemen...

Tagline
Een joodse vader en zijn zoon keren terug naar een dorp waar de joodse bevolking is afgevoerd. Hun komst maakt veel los. Angsten komen boven, schuldgevoelens, huwelijksdrama’s en het allerslechtste en allerbeste van mensen onder druk..

Achtergrond
De in Boedapest geboren regisseur Ferenc Török geldt als een van de meest prominente figuren van de nieuwe garde Hongaarse filmmakers. Na enkele succesvolle korte films draaide hij in 2001 zijn eerste speelfilm, 'Moscow Square', die al snel een cultstatus verwierf. Met het beklijvende en pakkende '1945' - winnaar van verschillende publieksprijzen - werpt hij nu een genuanceerde en filmische blik op een lastig onderwerp: het lot van de Joden in het naoorlogse Hongarije. "'1945' is van een beheerste schoonheid. Török schept een sfeer van naderend onheil, schuldbesef en paranoia." De authentieke sets van architect László Rajk (die ook aan Oscarwinnaar 'Son of Saul' meewerkte), de elegante zwart-witbeelden van de wereldvermaarde cameraman Elemér Ragályi en de subtiele, melancholische muzikale score stuwen de film langzaam maar zeker naar een onverwachte climax. (A.I.)

De film won op het filmfestival Film by the Sea de prijs voor beste literatuur verfilming: Uit het Juryrapport: “…en dan "1945", een subtiel en genuanceerd verhaal over een overgangstijd: het Hongarije van na de Duitse capitulatie en de komst van nieuwe bezetters – de Russische bevrijders. De film is gebaseerd op een kort verhaal van 14 pagina’s, maar vertelt de grote geschiedenis van verraad en hebzucht. Het behandelt een pijnlijk onderwerp dat niet alleen in Hongarije, maar ook in andere Europese landen een rol heeft gespeeld: het heulen van de plaatselijke bevolking met de Nazi’s. "1945" gaat ons dan ook allen aan. "1945" is prachtig verfilmd, een symfonie in zwart en wit met veel gegluur achter gordijnen en hagen. Soms heel licht, vrolijk bijna om de wreedheid en waardigheid schrijnender te belichten.”

Festivals en Awards
* Panorama Selectie - Filmfestival Berlinale 2017
* Literatuur competitie Film by the Sea
* Winner Film en Literatuur Award - Film by the Sea
* Officiele competitie - Film Fest Gent 2017

Persquotes

Recensies
* Variety
* Cineuropa
* BFI
* Hollywood Reporter
* Rotten Tomatoes


Trailer


Downloads
Onderstaande materialen staan in filmdepot.nl of kunnen hier worden gedownload


 
 
 
 


Links
* IMDB
* Trailer
* Persmap
* Interview met de regisseur

Filmnummer
65 600 119