Glory
Bulgarije/Griekenland - 2016 - 101 min. - Bulgaars gesproken
Genre: Drama
Regie: Kristina Grozeva, Petar Valchanov
Script: Kristina Grozeva, Petar Valchanov
Producer: Kristina Grozeva
Met: Margita Gosheva, Stefan Denolyubov
Premièreweek: 06/04/17
Synopsis  Glory
Trailer film van Arti Film

Synopsis
Tsanko is een simpele spoorwegarbeider en verantwoordelijk voor het controleren van de rails. Op een dag vindt hij langs de spoorbaan een tas met een paar miljoen aan bankbiljetten. Hij heeft zich altijd geërgerd aan zijn corrupte collega's en besluit alles netjes in te leveren bij de politie. Als dank ontvangt hij een nieuw horloge. Met veel bombarie wordt hem dit tijdens een persconferentie overhandigd. Tsanko maakt van die gelegenheid gebruik om kritiek te uiten op corruptie bij zijn werkgever, maar dit wordt snel in de kiem gesmoord. Al gauw blijkt het horloge niet goed te werken en wil hij zijn oude horloge, een dierbaar erfstuk van zijn vader, terug dat hij had afgegeven aan de ambitieuze Julia die de persconferentie had georganiseerd. Zij kan het zo snel niet vinden en dan ontspint een wanhopige strijd om zijn horloge maar ook om zijn waardigheid want door zijn kritiek wordt hij in diskrediet gebracht door Julia.
.

Korte synopsis
Een simpele spoorwegarbeider vindt, tijdens het controleren van de rails, langs de spoorbaan een tas met een paar miljoen aan bankbiljetten. Hij heeft zich altijd geërgerd aan zijn corrupte collega's en besluit alles netjes in te leveren. Als dank ontvangt hij tijdens een persconferentie een nieuw horloge. Van de gelegenheid maakt hij gebruik om kritiek te uiten op de corruptie bij zijn werkgever wat hem niet in dank wordt afgenomen..

Tagline
Een arbeider levert de miljoenen die hij naast de spoorbaan vindt netjes in, maar zoveel integriteit kan de politiek niet aan...

Achtergrond
Regisseur Kristina Grozeva is geboren in Sofia, Bulgarije en is in 2000 afgestudeerd aan de richting Journalistiek aan de Universiteit van Sofia. Daarna deed ze de richting TV regie aan de Nationale Academie van Theater- en Filmkunsten met Peter Valchanov. Ze maakten samen een documentaire in 2009 en daarna de korte film "Jump" in 2012, die genomineerd werd voor een European Film Award op het Clermont Ferrand Internation Short Film Festival. "The Lesson" was hun eerste speelfilmdebuut en de film werd na verschijning gelauwerd met prijzen over de hele wereld
(o.a. genomineerd voor de Lux Film Award) en is ook door Arti Film uitgebracht.

GLORY is hun tweede speelfilm. Met humor en mededogen laten zij twee kanten van hun land, Bulgarije, zien: het achtergebleven platteland en de politieke wereld in de hoofdstad, waarin twitterende politici scoren in de media met one-liners belangrijker vinden dan het aanpakken van de werkelijke problemen. De plot van de film is net als hun debuutfilm The Lesson gebaseerd op een artikel uit de Bulgaarse pers. In de film wederom een glansrol voor Margita Gosheva (die ook de hoofdrol speelde in 'The Lesson')
als de snelle, ambitieuze Julia die ten volle gaat voor haar politieke carrière. De rol van Tsanko wordt gespeeld door Stefan Denolyubov die in 'The Lesson' de rol van de woekeraar speelde.
De titel van de film slaat op het (Russische) merk van het oude horloge van Tsanko, 'Slava', dat 'glorie' betekent.

De regisseur over de film:
Eén van de belangrijkste verantwoordelijkheden voor ons als regisseurs was te sturen op rijke en diepe persoonlijkheden. Samen met Krum Rodriguez (Director of Photography) hebben we besloten dat de camera nagenoeg onopgemerkt moest blijven en zorgvuldig de details en handelingen moest filmen zonder duidelijk aanwezig te zijn.
We zijn gedwongen om films te maken zonder de steun van het Bulgaarse Filmfonds. Ondanks dit blijven we streven met enige regelmaat films te maken. GLORY is de tweede film in een geplande trilogie. De drie verhalen uit de trilogie zijn geïnspireerd op de werkelijkheid, maar we willen geen biografische verhalen vertellen. We gebruiken deze inspiratie alleen als een creatieve start. Het verbindende element tussen de drie verhalen is het thema van de stille rebellie van de kleine persoon tegen de zielloze en cynische wereld waarin we leven.

Festivals en Awards
- Officiële competitie - Festival Locarno 2016
- Officiële competitie - Film Fest Gent 2016
- Won: Special Mention - Filmfestival Gent
- Nominatie Best Film - Festival Locarno
- Golden Starfish Award: Best Film - Hamptons International Festival

Persquotes
**** NRC
**** Parool
**** Filmvandaag

"Sterk drama" ~ NRC
"Uitstekend acteerwerk en overtuigend" ~ Het Parool
"Fantastisch script" ~ Trouw
"Gemaakt door twee Bulgaarse meestervertellers" ~ Trouw
"IJzersterk verhaal over twee werelden die elkaar genadeloos tegenkomen" ~ FilmVandaag
"Scherpzinnige zwarte komedie" ~ de Filmkrant
"Buitengewoon talentvolle cast en crew" ~ Variety
"Slim uitgewerkt script" ~ Screen Daily
"De regisseurs hebben een uitzonderlijk talent om politieke kwesties toegankelijk te maken" ~ Screen Daily

Recensies
* NRC (PDF)
* Het Parool (PDF)l
* Filmvandaag
* Filmkrant
* Trouw
* Indebioscoop
* VPRO Cinema
* Aanbeveling Parool

* Variety
* Screen Daily
* CineEuropa
* Yahoo movies


Trailer


Downloads
Onderstaande materialen staan in filmdepot.nl of klik hier


Links
* IMDB
* Trailer
* Persmap


Filmnummer
65 600 107