The man who stole Banksy
Italië - 93 min. - Engels gesproken
Genre: Documentaire
Regie: Marco Proserpio
Script: Marco Proserpio, Filippo Perfido, Christian Omodeo
Met: Iggy Pop (voice over)
Premièreweek: 17/01/19
Trailer film van Arti Film

Synopsis
In 2007 gaat Banksy, de anonieme street artist, naar de Palestijnse gebieden om een statement te maken over de afsluiting van deze gebieden van Israël. Op een muur in Bethlehem wordt een soldaat geschilderd die de ID controleert van een ezel. De muurschildering is bedoeld als uiting van verwondering, maar wordt door de Palestijnen met grote ergenis bekeken. Walid, een taxichauffeur neemt het initiatief om de schildering uit te zagen en op eBay te koop te zetten voor het hoogste bod. Wat volgt is een fascinerende tocht van dit grote stuk betonnen kunstwerk. Op transport van het stoffige Bethlehem naar alle gerenommeerde musea over de wereld, bij rijke kunstverzamelaars en als kunstwerk uiteindelijk te koop op eBay. Maar dit is ook het verhaal over de opkomst van street art als nieuwe kunstvorm en het eigendomsrecht. Street artists schilderen op publieke plekken en hebben bijna nooit een identiteit. Om antwoorden te vinden interviewt filmmaker Proserpio bewoners uit Bethlehem, advocaten, kunstliefhebbers en kunsthandelaren. Hij stuit op een schimmige wereld waar muurkunst te koop wordt aangeboden met een eigen excuus; uit pure commercie, om kunst te bewaren, beroepend op publiek eigendom of is het uiteindelijk toch diefstal?

Korte synopsis
In 2007 schildert Banksy in Bethlehem een soldaat die de ID controleert van een ezel. Bedoeld als uiting van verwondering over de afsluiting van de Palestijnse gebieden, maar door Palestijnen met grote ergenis bekeken. Een taxichauffeur neemt het initiatief de schildering uit te zagen en op eBay aan te bieden. Wat volgt is een fascinerende tocht naar gerenommeerde musea, kunstverzamelaars over de hele wereld en uiteindelijk te koop op eBay. Het is ook het verhaal over street art als kunstvorm en het eigendomsrecht. Filmmaker Proserpio interviewt bewoners uit Bethlehem, advocaten, kunstliefhebbers en kunsthandelaren en stuit op een schimmige wereld waar muurkunst te koop wordt aangeboden met een eigen excuus; uit commercie, om kunst te bewaren, beroepend op publiek eigendom of is het uiteindelijk toch diefstal?

Oneliner
Fascinerende tocht van Banksy's schildering "Soldaat die ID controleert van Ezel" van Bethlehem naar gerenommeerde musea en art galeries over de hele wereld. Is Street art een nieuwe kunstvorm en waar ligt het eigendomsrecht?

Achtergrond
"D".

Festivals en Awards
* Tribeca Film Festival 2018 - Nominatie Best Documentary

Persquotes
"Een gewaagde verkenning in een schimmige kunstwereld" ~ Joshua Moore

Recensies
* Cineuropa
* Rolling StoneTrailer

Downloads
Onderstaande materialen staan in filmdepot.nl of kunnen hier worden gedownload

 

 
 
 

Links
* IMDB
* Trailer
* Persmap

Filmnummer
65 600 128