A Ciambra

Italië, Frankrijk - 2017 - 118 min. - Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld

Genre: Drama, Italiaans

Regie: Jonas Carpignano
Script: Jonas Carpignano
Producer: Martin Scorsese
Met: Pio Amato, Koudous Seihon, Damiano Amato, Francesco Pio Amato
Premièreweek: 4 maart 2018
Filmnummer: 65 600 116

A Ciambra speelt zich af in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. Daar woont de familie Amato, vier generaties op elkaar gepakt in een gammel huis. Kleine criminaliteit zoals inbraken en autodiefstal zorgen voor brood op de plank. Daarbij is het voortdurend uitkijken de plaatselijke maffia niet voor de voeten te lopen. Als de vader en oudste zoon worden gearresteerd, voelt de 14-jarige Pio zich de man in huis. Hij wil graag tonen dat hij al voor vol kan worden aangezien en gaat op eigen houtje het dievenpad op. De enige bij wie hij terecht kan voor hulp is de sympathieke Ayiva en die voor Pio een soort tweede vader is geworden. Pio zal echter ondervinden dat een echte man worden ook inhoudt, dat hij keuzes moet maken en dat de familie daarbij het sterkste aan hem trekt….

Korte synopsis

Als zijn vader en oudere broer zijn gearresteerd voelt de 14-jarige Pio zich geroepen de zorg op zich te nemen voor zijn vier generaties tellende familie, die in een krottenwijk in Zuid-Italië woont en leeft van inbraken en autodiefstal. De enige bij wie hij voor hulp terecht kan, is de sympathieke Ayiva, die een tweede vader voor hem is. Maar familiebanden zijn soms sterker dan welke vriendschap ook…

Tagline

Als zijn vader en oudere broer gearresteerd zijn, voelt de 14-jarige Pio zich geroepen voor zijn familie te zorgen..

Achtergrond

Met ‘A Ciambra’ keert Jonas Carpignano terug naar de streek waar hij enkele korte films en zijn eerste speelfilm ‘Mediterranea’ (2015) gedraaid had. Daarin had Pio Amato (dat is ook zijn echte naam) al een kleine maar onvergetelijke rol gespeeld. In ‘A Ciambra’ speelt vrijwel de hele familie Amato min of meer zichzelf. De hoofdpersoon van ‘Mediterranea’, Koudous Seihon, speelt in ‘A Ciambra’ de rol Ayiva, de sympathieke immigrant uit Burkina Faso.
De figuur van de opa van Pio en enkele (in nauwelijks merkbaar slowmotion gedraaide) droomscènes roepen de tijd op dat zigeuners nog altijd onderweg waren en zich van niemand iets hoefden aan te trekken.

Regisseur/scenarioschrijver Jonas Carpignano (1984) werd geboren in New York (The Bronx), maar bracht een deel van zijn jeugd ook door in Rome en woont nu op Sicilië. Zijn vader* is Italiaans, zijn moeder een Amerikaanse van Eritrese afkomst. De positie van het groeiende aantal zwarten in de Italiaanse samenleving is dan ook een onderwerp dat Carpignano zeer bezig houdt. ‘A Ciambra’ was te zien dit jaar in Cannes op de Quinzaine des Réalisateurs en werd daar onderscheiden met het Europa Cinemas Label.

Op het Film Fest Gent werd de film bekroond met de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek van componist Dan Romer. Romer werd in 2013 tijdens de World Soundtrack Awards nog gelauwerd als Discovery of the Year voor “Beasts of the Southern Wild”. Uit het jury rapport “De soundtrack en muzikale score brachten ons extreem dicht bij de protagonist, zijn wereld en zijn problemen – zonder dat het ooit beklemmend werd”.

* De vader van de regisseur is in ‘A Ciambra’ te zien als het slachtoffer van een autodiefstal.