A Tale of two Sisters

Zuid-Korea – 115 min.

Genre: Horror

Regie: Kim Jee-Woon
Script: Kim Jee-Woon
Producer: -
Met: Kim Kap-su ,Kim Jung-su, Lim Su-jeong , Mun Geun-yeong
Premièreweek: 1 januari 2000
Filmnummer: 65450100

In een strakwitte ziekenhuiskamer praat een dokter met één van zijn patiënten – een jong meisje met haar gezicht verborgen in het haar. Ze wordt ondervraagd over een blijkbaar gewelddadig incident dat haar en haar familie is overkomen. Ze antwoordt niet en de dokter blijft haar bestoken met vragen….

Su-mi en haar jongere zuster Su-yeon hebben enige tijd doorgebracht in een psychiatrische inrichting. Als ze terugkeren naar het grote ouderlijke huis worden ze opgewacht door hun stiefmoeder. Ze begroet haar stiefkinderen uitbundig, maar dit gaat gepaard met zo’n geforceerd enthousiasme en niet gemeende moedergevoelens dat de meisjes zich er onprettig bij voelen. Er heerst duidelijk weinig familieliefde in het huis. Na een aantal onverklaarbare gebeurtenissen ontstaat er een strijd van jaloezie en macht tussen de zusjes en hun dominante stiefmoeder. Als zij tenslotte een aantal strenge maatregelen aankondigt doen de meisjes er alles aan hun vader te overtuigen van haar slechtheid. Ze besluiten het huis te bevrijden van haar, maar niets is echter wat het lijkt….. Zijn de meisjes gek geworden en is de stiefmoeder werkelijk boosaardig? Is het huis behekst of beleven de meisjes alle vreemde gebeurtenissen in hun eigen fantasie?

Achtergrond
A Tale of Two Sisters is tegelijkertijd een psychologische thriller, een familiedrama en een horrorfilm, waarbij het verhaal zich continue op verschillende niveaus afspeelt. Door het bijzonder fraaie camerawerk van Director of Photograpy Mo-gae Lee gaat het ouderlijk huis van de twee meisjes een geheel eigen leven leiden. De art direction en het betoverende kleurgebruik in de film leveren niet alleen prachtige beelden op, maar geven ook diverse hints over de daadwerkelijke geschiedenis van de twee zusters.

De film is gebaseerd op het traditionele Koreaanse sprookje Janghwa, Hongryeon, dat Rose Flower en Red Lotus betekent. Het is een nachtmerrie die zich langzaam openbaart. Het verhaal wordt zorgvuldig vanaf het begin opgebouwd en de spanning onthult steeds meer over het verschrikkelijke geheim waar niemand over praat. De film is niet zo zeer bedoeld om griezelig te zijn, het is bedoeld om de rillingen van te krijgen. Zo zitten er diverse angstige scènes in waarvan de haren in je nek overeind gaan staan. De film wordt inmiddels beschouwd als één van de beste Koreaanse films allertijden!

De film won de Silver Raven Award tijdens het Brussels International Festival of Fantasy Film in 2003, de International Fantasy Film Award én de Orient Express Section Special Jury Award op het Fantasporto 2004, de Grand Prize en de Youth Jury Grand Prize op het Gérardmer Film Festival in 2004 en de Crystal Skull Award op het Screamfest 2003. A Tale of Two Sisters werd genomineerd voor Best Movie tijdens het Catalonian International Film Festival in Spanje en draaide onlangs op het Amsterdam Fantastic Film Festival in Amsterdam. Dreamworks SKG heeft inmiddels de remake rechten van de film gekocht.

Kim Jee-Woon werd bekend als schrijver/regisseur van satirische films als The Quiet Family (Choyonghan Kajok) en The Foul King (Banchikwang). Dit is zijn eerste horrorproductie.