Amori Fragili

Italië - 2017 - 93 min. - Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld

Genre: Comedy, Drama, Italiaans

Regie: Francesca Comencini
Script: Francesca Comencini, Francesca Manieri naar de gelijknamige roman Amori che non sanno stare al mondo
Producer: Domenico Procacci
Met: Lucia Mascino, Thomas Trabacchi, Valentini Belle, Iaia Forte
Premièreweek: 15 maart 2018
Filmnummer: 65 600 117

Zeven jaar woonden Claudia en Flavio samen. Beiden werkten als hoogleraar aan de universiteit, waar ze elkaar leerden kennen toen Claudia hem verontwaardigd interrumpeerde tijdens een voordracht, omdat ze zijn verhaal te macho vond. Maar al snel besefte ze dat dit toch de man van haar leven was. Constant was er de angst hem niet vast te kunnen houden, maar dat was geen reden om zich wat zorgzamer op te stellen of af te zien van nachtenlange ruzies. Hoe moet ze haar leven weer op de rails krijgen nu gebeurd is waar ze bang voor was: dat Flavio is ingetrokken bij een vrouw die twintig jaar jonger is dan zij? Met grote luciditeit en veel gevoel voor de komische kanten van het verhaal verfilmde Francesca Comencini haar eigen roman.

Korte synopsis
Zeven jaar woonden Claudia en Flavio samen. Ze leerden elkaar kennen op de universiteit waar ze allebei als hoogleraar werkten. Al snel beseft ze dat Flavio de man van haar leven is. Maar constant is er bij haar die angst hem te verliezen, wat haar niet weerhield nachtenlang te ruziën met hem. Als Flavio op een dag intrekt bij een vrouw die twintig jaar jonger is dan zij, moet ze haar leven weer op de rails krijgen…

Oneliner
‘Amori Fragili’ is een energieke romantische komedie.Claudia en Flavio hebben lange tijd een gepassioneerde relatie maar dan komt een van haar angsten uit als Flavio op een dag intrekt bij een twintig jaar jongere vrouw…

Achtergrond
Regisseuse Francesca Comencini (dochter van de bekende regisseur Luigi Comencini) is vooral bekend van de veelbekroonde serie , waar ze onlangs het derde seizoen heeft afgerond.
Met grote luciditeit en veel gevoel voor de komische kanten van het verhaal verfilmde ze haar eigen roman “Amori che non sanno stare al mondo”. Daarover zegt ze “Met deze film heb ik geprobeerd om op een blije en vrolijke manier te vertellen over een uit de hand gelopen liefde en over pijn. Want als je lijdt onder de liefde, als je naar woorden moet zoeken om te beschrijven hoe de zaken ervoor staan, als je als een Don Quixote ten strijde trekt tegen het einde van een relatie, dan ben je wanhopig, maar tegelijk ook grappig. Ik heb geprobeerd een vrouwelijk personage te scheppen dat, hoewel ze lijdt, toch geen slachtoffers is, een zacht en irritant personage, ongemakkelijk en strijdbaar. Samen met haar en rondom haar andere vrouwelijke personages, als stukjes van hetzelfde mozaïek, vrouwen die een andere manier zoeken om in het leven te staan. En te midden daarvan een fascinerende man, die dichtbij lijkt, heel dichtbij, maar die ook heel ver weg is, bang, te omzichtig tegenover zoveel onrust en zoeken.

Ik was er erg op gebrand deze film te maken, omdat ik geloof dat achter al deze chaos een van de grootste utopieën van deze tijd schuilgaat. Er gaat een grote schat verborgen achter dat constant iemand blijven achterna zitten, achter zoveel onbegrip, zoveel nachten van ruzie … en wel: een andere manier voor mannen en vrouwen om samen te leven zonder de prijs te betalen die tegenwoordig pasmunt lijkt te zijn: de stilte van de vrouwen en het zich terugtrekken op hun eigen domein van de mannen.”

De hoofdrollen zijn voor Lucia Mascino, in Italië bekend van haar rol als politieagent in de TV serie “I Delitti del BarLume” en in de films, “Habemus Papam”, “Viva la Liberta” en “La Ragazza del Mondo” en Thomas Trabacch bekend voor zijn rollen in “Nico, 1988”, “Un Bacio” en het voor een Oscar genomineerde “Barney’s Version.”