Barn

Beware of Children
Noorwegen - 2019 - 157 min. Noors gesproken, Nederlands ondertiteld

Genre: Drama

Regie: Dag Johan Haugerud
Script: Dag Johan Haugerud
Producer: Yngve Sæther
Met: Henriette Steenstrup, Jan Gunnar Røise, Thorbjørn Harr, Brynjar Åbel Bandlien. Andrea Bræin Hovig, Hans Olav Brenner
Premièreweek: 10 september 2020
Filmnummer: 65600143

Tijdens de schoolpauze geeft de 13-jarige Lykke, dochter van een parlementslid, haar klasgenootje Jamie, zoon van een populistische politicus, zo’n harde klap dat hij bewusteloos neervalt en later overlijdt. Wat was de oorzaak en waarom schoot het toezicht tekort? De schoolleiding, ouders en leerlingen moeten een manier vinden om deze gebeurtenis te verwerken wat bemoeilijkt wordt door beschuldigingen, speculaties en tegengestelde versies van de gebeurtenis.  Zo ontstaat een indrukwekkend fresco van het leven op een school, de wereld van dertienjarigen en hun ouders, relaties die onder druk komen te staan en schuldgevoelens waar men mee verder zal moeten leven.

Korte synopsis
Indringende en meesterlijk geconstrueerde film over de dramatische nasleep van een ongeval op een school in Oslo. Tijdens de pauze leidt een ruzietje tussen twee klasgenoten tot de dood van de 13-jarige Jamie. Wat was de oorzaak en waarom schoot het toezicht tekort? Beschuldigingen, speculaties en conflicterende emoties bemoeilijken het verwerkingsproces van deze tragische gebeurtenis…

Oneliner
Een ruzie tijdens de schoolpauze tussen twee klasgenootjes leidt tot de dood van één van hen, wat een dramatische nasleep geeft voor de schoolleiding, ouders en leerlingen die allen op zoek gaan naar de waarheid..

Achtergrond
‘Barn’ (kinderen) is de tweede speelfilm van Dag Johan Haugerud (1964). Hij studeerde filmwetenschappen, schreef romans en toneelstukken en werkte veelvuldig als theaterregisseur. In ‘Barn’ wist hij een groot aantal van Noorwegens meest gerenommeerde acteurs om zich heen te verzamelen om tezamen overtuigend de microkosmos van een school tot leven te brengen. In kalme scènes, die stuk voor stuk overtuigen door hun levensechtheid, komen thema’s aan de orde als schuld, opvoeding, relaties en wat ouders van een school moeten kunnen verwachten.

Uit het juryrapport Götenborg Film festival waar de film werd bekroond met Best Nordic Film 2020
A film where the characters find a way to talk to each other and where language is beautifully developed. It is an inspiring reflexion about the intricacy of education from an adult perspective. It questions the innocence of one’s childhood in a captivating way. Human relationships are portrayed with sensitivity and subtlety.
en met de Best Acting Award voor Henriette Steenstrup:
After a long and tense discussion the jury decided to give the award to an actress whose restrained and intelligent interpretation impressed them, as did the way she managed to make her presence so powerful although her character as well as her acting was always so sober.

De film ontving in augustus 2020 op het Norwegian International Filmfestival de Amanda Award voor de beste Noorse film. Tevens kreeg de film een Amanda Award voor beste regie, beste bijrolacteur, beste script, beste camerawerk, beste bijrol, beste montage en beste sound design.