‘Becoming Traviata’ gunt ons een blik achter de schermen van een productie van Verdi’s geliefde opera ‘La Traviata’ voor het operafestival van Aix-en-Provence. Documentairemaker Philippe Béziat volgde twee maanden lang ieder stadium van het creatieve proces, van de eerste stapjes in een oefenlokaal met alleen een piano, tot aan de generale repetitie op het toneel met het London Symphony Orchestra in de orkestbak. De regie van de uitvoering was in handen van theater- en operaregisseur Jean-François Sivadier. De nadruk in de film ligt op hoe hij samen met sopraan Natalie Dessay van Violetta, de tragische heldin van deze opera, een vrouw van vlees en bloed maakt; Natalie wordtVioletta.
De documentaire houdt de verhaallijn van de opera aan, scène voor scène, bedrijf voor bedrijf. Voor Sivadier staan het plezier van zingen en acteren voorop: hij houdt van een vrolijke sfeer tijdens de repetities. Hij wil de productie niet verstikken in overdadige kostuums en decors, maar kiest voor – letterlijk – een originele aanpak: teruggaan naar de oorsprong van het verhaal van de courtisane die voor het eerst in haar leven echte liefde voelt, maar door de buitenwereld gedwongen wordt die liefde op te geven. Sivadier toont Natalie hoe ze met gebaren en bewegingen een wereld van gevoelens kan tonen. Tegelijk dringt de kijker op deze manier heel diep door in de karakters van de hoofdpersonages, waardoor de scènes veel emotioneler overkomen dan bij menige gewone operaregistratie.
Verder toont de film’ wat er bij komt kijken om een dergelijke productie op de bühne te brengen: decor, kostuums, kapsels, repetities van koor en orkest: de vele radertjes in een enorme machine om een artistiek geheel te creëren.
Korte synopsis
Prachtige weergave van de totstandkoming van Verdi meesterwerk La Traviata op het operafestival van Aix-en-Provence. Toont op indringende wijze hoe regisseur François Sivadier en sopraan Nathalie Dessay de tragische figuur van Violetta uit La Traviata gestalte geven.
Achtergrond
Met Nathalie Dessay als Violetta, Charles Castronovo als Alfredo, Ludovic Tézier als Germont en Louis Langrée (dirigent London Symphony Orchestra).Op 10 oktober van dit jaar wordt de tweehonderdste geboortedag herdacht van Giuseppe Verdi (1813-1901), een van de grootste en meest geliefde Italiaanse operacomponisten. Zijn werk ‘La Traviata’ ging in 1853 in La Fenice in Venetië in première. Het gegeven is ontleend aan de roman ‘La dame aux camélias’ van Alexandre Dumas fils. Volgens de website Operabase.com is het de opera die het vaakst wordt uitgevoerd in de wereld. In mei 2013 komt De Nederlandse Opera met een nieuwe Traviata-productie.
* Trouw
* AD
* Het Parool
* Variety
* Cinemagazine
* The Epoch Times
“Ontroerend en intiem kijkje in de harde wereld van de opera” – Het Parool
“Fenomenaal en fascinerend om naar te kijken” – AD
“Traktatie voor fans van opera en podiumkunst en prachtige cinema” – Variety
“Een film met vele prachtige gelukstreffers” – Trouw
“Het gebruik van de muziek is een van de andere sterke punten” – Trouw
“Werpt een prachtig licht op de opera en zijn titelpersonage” – Première
“Aanrader voor wie houdt van klassieke muziek en opera, maar ook voor diegenen die nog nooit zijn geweest” – Cinemagazine