Cell 211

Spanje/Frankrijk - 2009 - 114 min.

Genre: Thriller

Regie: Daniel Monzón
Script: Daniel Monzón, Jorge Guerricaechevarria (naar het boek van Francisco Pérez Gandul)
Producer: Álvaro Augustín
Met: Luis Tosar, Alberto Ammann, Carlos Bardem, Marta Etura, Vincente Romero
Premièreweek: 4 november 2010
Filmnummer: 65280100

Juan Olivier is een ambitieuze net beginnende gevangenisbewaarder, die een dag eerder voordat hij start al eventjes de sfeer komt opsnuiven. Hij wordt door twee collega’s rondgeleid en aangekomen in een verlaten cellenblok waar men aan het restaureren is, raakt hij bewusteloos door een tegel die van het plafond valt. Zijn collega’s leggen hem zo lang in de lege cel 211 om bij te komen en hulp te gaan halen. Dan breekt er plotseling een grote opstand uit, die de hele gevangenis in rep er roer zet. De collega’s raken in paniek en slaan op de vlucht. Als Juan bijkomt realiseert hij zich al gauw zijn penibele situatie. Hij ontdoet zich snel van zijn broekriem, veters en telefoon die hem kunnen verraden en doet zich voor als een nieuwe gevangene. Hij gaat mee in het spel en wordt zelfs de protegé van Malamadre (bad mother), de aanstichter van de opstand. Als blijkt dat in de gevangenis een aantal geheime ETA gevangenen zitten escaleert de opstand tot extreme proporties. Terwijl zijn zwangere vrouw zich angstig afvraagt waar hij blijft, raakt Juan steeds meer verward in een web van ontwikkelingen en intriges waar niet meer uit te komen lijkt…

Korte synopsis
Een ambitieuze net beginnende gevangenisbewaarder komt tijdens een grote opstand terecht in een lege cel en moet zich voordoen als gevangene om zich te redden. Langzaam aan raakt hij meer betrokken bij de opstand en komt terecht in een web waar niet meer is uit te komen. Ziet hij zijn zwangere vrouw weer terug?

Achtergrond
Cell 211 won dit jaar in Spanje de Goya Awards (Spaanse Oscar) voor Beste Acteur, Beste Film, Beste Regie, Beste Script. Verder werd de film ook bekroond met de CEC Awards 2010 in dezelfde categorieën. De rol van gevangene Apache wordt gespeeld door Carlos Bardem, de broer van Javier Bardem. 
De film werd op het filmfestival “Film by the Sea” in Vlissingen bekroond met de MovieSquad Award 2010, de jongerenprijs voor beste filmLees hier het juryrapport. Ook was de film daar met een plek in de top 10 één van de publieksfavorieten.