Das Vorspiel

The Audition
Duitsland 2019 - 99 min. Duits en Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

Genre: Drama

Regie: Nina Weisse
Script: Daphne Charizani
Producer: Felix von Boehm, Pierre-Olivier Bardet
Met: Nina Hoss, Simon Abkarian, Jens Albinus
Premièreweek: 4 juni 2020
Filmnummer: 65600144

Veertiger Anna is vioollerares op een prestigieus Conservatorium. Ze woont in Berlijn met haar puberzoon Jonas, die ook vioolles heeft op haar school, en haar man Philippe, vioolbouwer van beroep.  Ze is veeleisend maar ook erg wispelturig in haar gedrag. Als ze tijdens een auditie kennis maakt met het vioolspel van Alexander, besluit ze hem tegen alle adviezen in onder haar hoede te nemen en voor te bereiden op een belangrijk examen. Hierbij gaat ze geheel voorbij aan Jonas, die ook toewerkt naar zijn examen, maar wiens hart eigenlijk meer bij ijshockey ligt maar onder druk van zijn moeder toch maar is gaan viool spelen. Het voorbereiden van Alexander beheerst steeds meer haar leven. Langzaam aan verliest ze alle contact met haar zoon en man en dan vindt op de examendag een tragisch ongeluk plaats met verstrekkende gevolgen..

Korte synopsis
Anna is vioollerares in Berlijn. Ze woont daar met puberzoon Jonas, die ook vioolles heeft op haar school, en man Philippe.  Anna is veeleisend maar ook erg wispelturig in haar gedrag. Tegen alle adviezen in, neemt ze de leerling Alexander onder haar hoede om klaar te stomen voor een belangrijk examen. Daarbij geheel voorbijgaand aan Jonas, die ook toewerkt naar zijn examen, maar wiens hart eigenlijk meer bij ijshockey ligt. Langzaam aan verliest ze het contact met haar zoon en man en dan vindt op de examendag een tragisch ongeluk plaats met verstrekkende gevolgen..

Oneliner
Vioollerares Anna neemt een leerling onder haar hoede, wat haar leven zó gaat beheersen dat ze alle contact met man en zoon verliest met verstrekkende gevolgen..