Enfant Terrible

Duitsland 2020 - 134 minuten. Duits gesproken, Nederlands ondertiteld

Genre: Biopic, Drama, LGBT

Regie: Oskar Roehler
Script: Klaus Richter
Producer: Stefan Arndt
Met: Oliver Masucci, Hary Prinz, Katja Riemann, Felix Hellmann
Premièreweek: 9 september 2021
Filmnummer: 65 600 150

“Enfant Terrible” volgt het leven en carrière van Rainer Werner Fassbinder. De op 37-jarige leeftijd gestorven grondlegger van de naoorlogse Duitse cinema leidde een leven dat het midden hield tussen dat van een bezeten rockster en een intellectueel. Seks, drugs, radicale ideeën en hoogoplopende ruzies. Er zijn weinig cineasten die de enfant terrible-stempel meer verdienen dan Fassbinder.  De nadruk in de film ligt op zijn periode in de jaren ’70 toen hij volledig geobsedeerd was door film en zijn ambitie om één van de beste regisseurs ooit te worden. Het zijn de gloriejaren met Effi Briest, Die Ehe der Maria Braun , TV serie Berlin Alexanderplatz  en de kroon op zijn werk de Gouden Beer van de Berlinale voor Die Sehnsucht der Veronika Voss.

Korte synopsis
“Enfant Terrible” volgt het leven en carrière van Rainer Werner Fassbinder. Seks, drugs, radicale ideeën en hoogoplopende ruzies. Er zijn weinig cineasten die de enfant terrible-stempel meer verdienen dan Fassbinder.  De nadruk in de film ligt op zijn periode in de jaren ’70 toen hij volledig geobsedeerd was door film en zijn ambitie om één van de beste regisseurs ooit te worden.

Oneliner
Biopic over de legendarische Duitse filmmaker Rainer Werner Fassbinder.

Achtergrond
Als de 22-jarige Rainer Werner Fassbinder het podium van een klein, progressief theater in München 1967 bestormt en  de productie in handen neemt, vermoedt niemand dat deze brutale jonge rebel één van de belangrijkste naoorlogse Duitse filmmakers zal worden. Scenarist, acteur maar bovenal regisseur. Ondanks vroege tegenslagen breken veel van zijn films uit op de meest gerenommeerde filmfestivals en polariseren zowel het publiek, critici als filmmakers. Zijn radicale opvattingen en zelfexploitatie, evenals zijn verlangen naar liefde, hebben hem tot een van de meest fascinerende filmregisseurs van deze tijd gemaakt. Tot zijn filmische hoogtepunten behoren Effi Briest (1973), Faustrecht der Frauheit (1974), Angst essen Seele auf (1974), Die Ehe der Maria Braun (1979), Berlin Alexanderplatz  (14-delige TV serie 1980), Lili Marleen (1981), Lola (1982), Die Sehnsucht der Veronika Voss (1982) en Querelle (1982). Hij overlijdt op 37-jarige leeftijd als gevolg van een overdosis drugs met alcohol.