Firebird

Estland, Verenigd Koninkrijk, 107 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Genre: Drama, LGBT, Romance

Regie: Peeter Rebane
Script: Tom Prior, Peeter Rebane naar het verhaal van Sergey Fetisov
Producer: Tom Prior
Met: Tom Prior, Oleg Zagorodnii, Diana Porsharskaya
Premièreweek: 1 september 2022
Filmnummer: 65 106 643

Estland 1980 en waargebeurd. Als Sergey, een jonge Russische soldaat, de nieuwe piloot Roman moet begeleiden op de luchtmachtbasis waar ze beiden zijn gelegerd, groeit er al snel meer tussen die twee. Maar ook zijn vrouwelijke collega en vriendin Luisa heeft een oogje op Sergey. Er ontstaat een gevaarlijke, maar ook opwindende relatie die de mannen buiten het waakzame oog van de KGB moeten houden. Gebaseerd op de memoires van Sergej Fetisovs, is de film een lust voor het oog. Sensueel en weelderig gefilmd, vol erotische spanning en oog voor drama.

Korte synopsis
Estland 1980 naar een waargebeurd verhaal. Als de jonge Russische soldaat Sergey als taak krijgt om piloot Roman te begeleiden op hun luchtmachtbasis groeit er al snel meer tussen die twee. Maar ook zijn vrouwelijke collega en vriendin Luisa heeft een oogje op Sergey. Er ontstaat een gevaarlijke relatie die de mannen buiten het waakzame oog van de KGB moeten houden.

Oneliner
Waargebeurd verhaal tijdens de Koude Oorlog over een geheime affaire tussen een jonge Russische soldaat en een charismatische piloot op een luchtmachtbasis in bezet Estland.

Achtergrond
“Firebird” is gebaseerd op de memoires uit 1996 van de Russische acteur Sergey Fetisov, die in 2017 overleedt op 64-jarige leeftijd. In de film wordt hij gespeeld door de Britse acteur Tom Prior. Het verhaal uit de 80 jaren schetst een benauwende periode voor homo mannen en die heden ten dage weer geconfronteerd worden met ernstige repressie. De première vorig jaar op het Moscow International Film Festival ging gepaard met rellen en wilde protesten. De titel van de film refereert naar de uitvoering van het ballet van Igor Stravinsky wat de twee mannen tijdens hun bezoek aan Tallinn zien. De film is opgenomen in Oost-Estland, Moskou en op Malta.

Hoofdrolspeler Oleg Zagorodnii (piloot Roman) komt uit Oekraïne.  Hij heeft de webshop Brave+1 opgericht waarin hij kleding verkoopt en met de opbrengst ervan wil hij zijn land ondersteunen.