Five Dances

Verenigde Staten 2013 - 83 minuten

Genre: Drama, LGBT

Regie: Alan Brown
Script: Alan Brown
Producer: Alan Brown
Met: Kimiye Corwin, Reed Luplau, Catherine Miller, Luke Murphy, Ryan Steele
Premièreweek: 28 november 2013
Filmnummer: 65510100

Five Dances vertelt de coming of age van de achttienjarige Chip, een zeer getalenteerde danser. Hij verhuist van Kansas naar New York om een carriere te maken in dansen. Zijn ouders zijn niet blij met zijn keuze en oefenen continu emotionele druk op hem uit om weer terug te keren. Als hij wordt aangenomen bij een kleine dansgroep maakt hij al snel kennis met de mores van een New Yorkse danscarrière waar discipline, keihard werken, kameraadschap, competitie, angst om niet goed te presteren en de euforie van succes, iedere minuut van de dag bepalen. Onder leiding van de ervaren Anthony werkt de groep toe naar een belangrijke uitvoering. Theo, één van de dansers is al vanaf het begin gecharmeerd door de verlegen en de in liefde onervaren Chip. Na weken van afstand en vlak voor de uitvoering weet hij bij Chip door te breken.

In Five Dances presenteert Brown vijf zeer getalenteerde dansers in zijn verhaal over de weg van een kleine dansgroep naar succes. Het resultaat onder auspiciën van de internationaal vermaarde choreograaf Jonah Bokaer is een perfecte balans tussen dans en film en kunst en entertainment!

Korte synopsis
Coming-of age story over een getalenteerde jonge danser die naar New York is gekomen voor zijn passie en daar zichzelf ontdekt.

Achtergrond
Schijver/Regisseur Brown en cinematograaf McKane zochten vijf getalenteerde dansers uit New York om hun verhaal over de weg van een kleine dansgroep naar succes te vertellen. Opgenomen in en rondom een dansstudio in Soho geven ze op indringende wijze vorm aan het verhaal waar alles in het teken staat van toewerken naar succes, maar waar ook ruimte blijkt voor persoonlijke gevoelens en ontluikende liefdes. FIVE DANCES, is Brown’s meest dynamische film geworden. De film is inmiddels bekroond met diverse prijzen waaronder Beste Film op het Filmfestival Tel-Aviv en met de Juryprijs op het Festival Rio.

Ryan Steele (Chip) begon met dansen toen hij vijf jaar oud was. Hij won vele prijzen, inclusief de 2007 Jeugd Grand Prix en de prijs voor ‘Best Male dancer” in de 2008 American Ballet competitie. Hij danst op dit moment in de met een Tony Award genomineerde musical “Matlida”. FIVES DANCES is Ryan’s eerste film.
Reed Luplau (Theo) komt oorspronkelijk uit Perth, Australia, waar hij in de dans studio van zijn moeder met achttien maanden aan begon met dansen. Hij verhuisde in 2010 naar New York waar hij o.a. danste bij de Stephen Petronio Company. Hij is nu lid van de Lar Lubovitch Dance Company. Reed won in Australie de “Outstanding Performance by Male Dancer”’ Award in 2010.
Catherine Miller (Katie) is een in Brooklyn woonachtige danseres, choreograaf en lerares. Ze is de artistiek oprichtster van de Dance Company WalkingTalking. Ze heeft ook vele tournees gedaan met de gezeldschappen van het Dendy Dance Theater, Doug Varone and Dancers, Carolyn Dorfman Dance Company, en Shen Wei Dance Arts. Ze speelde dit jaar de dansrol van Thanatos in de van Telemann’s ‘Orpheus’ in de New York City Opera.
Kimiye Corwin (Cynthia) kreeg haar BFA in dans op de Juilliard School en danste 5 jaar voor de Jose Limon Dance Company, daarna besloot ze haar danscarriere opzij te zetten voor een acteursleven. Met FIVE DANCES maakt Kimiye’s haar return in de danswereld.
Luke Murphy (Anthony) is afkomstig uit Cork, Ierland. He speelde de rol van McDuff in de bekroonde productie van ‘Sleep No More,’ in zowel Boston als New York City. Murphy heeft gedanst in de gezelschappen van Kate Weare, Pavel Zustiak, en Janis Brenner. Hij is ook choreograaf en werkt in de hoedanigheid voor de Arts Council in Ireland, CultureIreland, DanceHouse, Tribeca Performing Arts Center, Duo Multicultural Arts Center en Schloss Broelin in Duitsland.