Grace Jones: Bloodlight and Bami

Groot-Brittannië, Ierland - 2017 - 115 min. - Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Genre: Documentaire, Music

Regie: Sophie Fiennes
Script: Sophie Fiennes
Producer: Sophie Fiennes
Met: Grace Jones, Jean-Paul Goude, Sly & Robbie
Premièreweek: 9 augustus 2018
Filmnummer: 65 600 123

Groter dan het leven, wild, uitdagend en androgyn, maar ook model, pop-icoon en actrice – Grace Jones is het allemaal! Met ‘Nightclubbing’ en ‘Slave to the Rhythm’ in de jaren tachtig sloeg ze een brug tussen disco en new wave en verzoende aldus water en vuur. Maar deze onwereldse zangeres is ook dochter, moeder, zus en zelfs grootmoeder. Sophie Fiennes volgde Grace Jones een aantal jaren waarin Grace zich volledig openstelde. Ze neemt ons mee naar Jamaica waar we kennismaken met haar familie en de achtergrond van haar traumatische jeugd wordt onthuld. We zien haar in Parijs op een fotoshoot met de beroemde fotograaf (en toenmalige partner en vader van haar zoon) Jean-Paul Goude en tijdens een spectaculair optreden in 2016 in Dublin waar ze iconische hits vertolkt als Slave To The Rhythm, Pull Up To The Bumper, Nipple To The Bottle en meer recente stukken als Williams’ Blood en Hurricane en covers als Love Is The Drug. “Bloodlight’ is het rode studiolampje wat brandt als een artiest aan het opnemen is en ‘Bami’ is Jamaicaans brood, de basis van de dagelijkse voeding.

Grace Jones: Bloodlight and Bami vlecht het publieke en privé leven van Grace Jones samen in een uniek portret wat alle facetten van haar leven toont: de zigeuner, de artiest en feestende hedonist, de warme en grappige vrouw en moeder met het felle en vasthoudende zakentalent. Dit is een Grace zoals we haar nog niet kennen.

Korte synopsis
Wild, uitdagend en androgyn. Model, pop-icoon en actrice – Grace Jones is het allemaal! Maar ze is ook dochter, moeder, zus en zelfs grootmoeder. Sophie Fiennes volgde haar een aantal jaren waarin Grace zich openstelde. We zien haar op Jamaica waar we kennismaken met haar familie en haar jeugd. In Parijs tijdens een fotoshoot en in Dublin tijdens een spectaculair concert waar ze al haar iconische hits en meer recente stukken vertolkt.

Grace Jones: Bloodlight and Bami vlecht het publieke en privé leven van Grace Jones samen in een uniek portret wat alle facetten van haar leven toont: de zigeuner, de artiest en feestende hedonist, de warme en grappige vrouw en moeder met het felle en vasthoudende zakentalent. Dit is een Grace zoals we haar nog niet kennen.

Oneliner
Documentaire over het artistieke en privé leven van zangeres Grace Jones met spectaculaire live-optredens.

Achtergrond
Regisseuse Sophie Fiennes (zus van Ralph en Joseph), bekend van ‘The Pervert’s Guide to Cinema’, draaide vijftien jaar geleden met ‘Hoover Street Revival’ al een docu over Jones’ broer Noel, een predikant. Niet lang daarna begon ze aan ‘Grace Jones: Bloodlight and Bami’, waaraan ze tien jaar gewerkt heeft: de eerste vijf om te filmen, de volgende vijf om hem af te werken. Een reis van Jones met haar zoon Paulo naar haar vaderland Jamaica én een uniek concert in Dublin in 2016 lopen als twee rode draden door deze impressionistische film.

Grace Jones is in 1949 geboren op Jamaica. Haar ouders, Marjorie Jones en dominee en politicus Robert W. Jones, verhuisden in 1965, samen met Grace en haar tweelingbroer Christian, van Jamaica naar Syracuse, in de Amerikaanse staat New York. Voor ze begon te werken als model studeerde Jones theater aan het Onondaga Community College. Begin jaren zeventig verhuisde ze naar Parijs waar ze werd ontdekt en in 1977 haar eerste grote hit had met La Vie En Rose. In de jaren tachtig nam ze iconische albums op als ‘Nightclubbing’ met de monsterhits I’ve Seen That Face Before, Pull Up To The Bumper en ‘Slave To The Rythm’ met de gelijknamige hit. Ze bleef actief met live optredens (o.a. North Sea Jazz, Night of the Proms) en bracht in 2008 het succesvolle (come-back) album ‘Hurricane’ uit. Ze werd ook succesvol als actrice in o.a. Conan the Barbarian en James Bond’s A View to a Kill.