HAVA NAGILA (The Movie)

Verenigde Staten - 2012 - 75 min. - Engels en Hebreeuws gesproken

Genre: Documentaire

Regie: Roberta Grossman
Script: Sophie Sartain
Producer: Sophie Sartain, Marta Kauffman
Met: Harry Belafonte, Glen Campbell, Connie Francis, The Klezmatics, Danny Maseng, Leonard Nimoy, Regina Spektor
Premièreweek: 17 oktober 2013
Filmnummer: 65460100

‘The untold story of the world’s most popular song’ is de ondertitel van deze film. Want wie kent het lied niet en heeft het niet gezongen, op school, op feesten en op bruiloften? Maar wat weten we er eigenlijk van? Waar komt het vandaan? Hoe oud is het?

De film neemt je mee van de shtetls van Oost-Europa, via de kibboetsen van de jonge staat Israël, naar Amerika, want het is veel meer dan gewoon een liedje. Het beslaat een belangrijke periode uit de geschiedenis vol met hoop en waarden voor de toekomst. Het toont de kracht wat een lied kan betekenen om identiteit te benadrukken en om culturele bruggen te slaan. Ook buiten joodse kringen sloeg het lied aan. Elvis zong het, Lena Horn maakte er een protestsong van. Onder andere Harry Belafonte, Conny Francis, Regina Spektor en Glen Campbell vertellen over de successen die ze met het lied hadden. En tot op de dag van vandaag wordt het nummer in alle delen van de wereld opgevoerd en is het een gewild nummer in het uitgaansleven. Zelfs de Nederlandse gabbergroep Party Animals had er in 1996 een nummer één hit mee! ‘Laten we vrolijk zijn’, betekent de tekst. Ook de film is, op enkele serieuze momenten na, bijzonder vrolijk en aanstekelijk en levert een fascinerende reis van Oekraïne naar YouTube.

Korte synopsis
“Hava Nagila (The Movie) is een vrolijke en aanstekelijke reis van 150 jaar van Oekraïne naar YouTube over ‘s-werelds meest populaire liedje. 

Achtergrond
Uitgebreide (Engelstalige) beschrijving van de totstandkoming van de productie, klik hier.