Indivisibili

Italie - 2016 - 104 min. - Italiaans gesproken

Genre: Drama, Italiaans

Regie: Edoardo De Angelis
Script: Nicola Guaglianone, Nicola Guaglianone
Producer: Attilio De Razza
Met: Angela Fontana, Marianna Fontana, Antonia Truppo, Toni Laudadio
Premièreweek: 5 augustus 2017
Filmnummer: 65 600 114

De 18-jarige zusjes Dasy en Viola treden regelmatig op bij bruiloften en andere familiefeesten. Ze danken hun succes vooral aan het feit dat ze siamese tweelingen zijn: bij hun heupen zitten ze aan elkaar vast. De hele familie, die in een arm kustdorpje in de buurt van Napels woont, kan er goed van leven en hun vader zorgt met strakke hand dat de inkomsten gestaag binnen blijven komen. Maar het lucratieve familiebedrijfje wordt in zijn bestaan bedreigd als op een party waar de meisjes optreden een man in het publiek zich afvraagt waarom de meisjes al niet direct na de geboorte gescheiden zijn. Hij stelt zich voor als chirurg en verklaart zich bereid de operatie alsnog uit te voeren. Viola is bang de geborgenheid van haar huidige leven te verliezen en wil niet zonder haar zus, maar voor Dasy betekent dit vooruitzicht hoop op een eigen leven vol avontuur en liefde…

Korte synopsis

De zingende zusjes Dasy en Viola onderhouden met hun optredens hun hele familie. Hun succes is vooral te danken aan het feit dat ze een siamese tweeling zijn: bij hun heupen zitten ze aan elkaar vast. Als op een dag een chirurg beweert dat ze zonder veel problemen van elkaar gescheiden kunnen worden, komt ieders leven op zijn kop te staan. Hun vader ziet zijn lucratieve familiebedrijfje bedreigd, Viola is bang de geborgenheid en haar zus te verliezen, maar voor Dasy betekent dit hoop op een eigen leven vol avontuur en liefde…

Tagline

Levenslustig en hoopvol verhaal over zusterliefde.

Achtergrond

Regisseur van ‘Indivisiblili’ (Ondeelbaar) Edoardo de Angelis wilde een film maken over scheiden, afscheid nemen en de pijn die dat met zich mee kan brengen. In het gegeven van een siamese tweeling vond hij een perfecte manier om dat concept te visualiseren.

Bij wijze van research bekeek hij de geruchtmakende film ‘Freaks’ van Tod Browning uit 1932. Daarin wordt een groep bijzondere circusartiesten gevolgd: lilliputters, een vrouw met een heel klein hoofd, een man zonder armen en benen – en ook een echte siamese tweeling: de zussen Daisy en Violet Hilton. Hun namen inspireerden de namen van de zusjes in ‘Indivisibili’. Ook duikt er een gladde artiestenmanager in de film op die Marco Ferreri heet, niet toevallig de naam van de regisseur van o.a. ‘La grande bouffe’ (1928-1997), die in 1964 de film ‘La donna scimmia’ (de aapvrouw) maakte, over een zwaar behaarde vrouw die op de kermis wordt tentoongesteld.

Maar ondanks deze filmische referenties raakt voor de kijker het feit dat Dasy en Viola aan elkaar vastzitten al snel op de achtergrond, zo goed weten de tweelingzusjes Angela en Marianna Fontana (in het echte leven niet aan elkaar vast) een eigen karakter te geven aan hun personages: Dasy dol op wijn en hunkerend naar avontuur, Viola gek op zoetigheid en bang voor de wereld buiten hun kleine cirkeltje.
De film werd opgenomen in Castel Volturno, de troosteloze kustplaats bij Napels waar ook de speelfilm ‘Gomorra’ werd gedraaid.

De film werd bekroond met de David di Donatello Award 2017, de belangrijkste Italiaanse filmprijs, voor Beste Scenario, Beste Productie en Beste Actrice in een bijrol.