Italy Love it or Leave it

Italië - 2011 - 75 min. alle leeftijden

Genre: Documentaire, Italiaans

Regie: Gustav Hofer, Luca Ragazzi
Script: Gustav Hofer, Luca Ragazzi
Producer: Vania del Borgo
Met: Gustav Hofer, Luca Ragazzi
Premièreweek: 22 november 2012
Filmnummer: 65370100

Luca en Gustav zijn twee jonge Italianen die de afgelopen jaren veel van hun vrienden hebben zien vertrekken naar Berlin, Londen en Barcelona. Stuk voor stuk waren dat creatieve en talentvolle mensen die in Italië geen toekomst meer zien. Ze zijn de hoge levenskosten zat maar ook de onzekerheid over een baan en de nog immer aanwezige vriendjespolitiek. Ze zijn het moe te leven in een land wat zich op drijfzand lijkt te begeven. Gustav vindt ook dat de tijd is aangebroken om te verhuizen, terwijl Luca hem wil overtuigen van de vele goede kanten van het land, zoals de passie en de betrokken mensen die elke dag keihard werken om het leven te verbeteren. Ze geven elkaar 6 maanden de tijd te geven om opnieuw van hun land te gaan houden en dan de balans op te maken om te blijven of te verhuizen naar Berlijn. In een oud Fiatje 500 crossen ze dwars door het land op zoek naar die symbolische verhalen, die vele anekdotes en de echte Italiaan. De road trip maakt hun duidelijk wat daar nog van over is en ontrafelt ook die magie die het land nog steeds uitoefent op buitenlanders. Ze reizen van Milaan, Turijn, Como meer, Rome, Bari naar Sicilië en die andere belangrijke plekken van het land en ontdekken een sterk verdeeld land dat aan de vooravond staat van belangrijke veranderingen. Na 6 maanden reizen nemen ze de balans op….

Korte synopsis
Fascinerende en vrolijke road-movie naar de magie die Italië nog steeds uitoefent op buitenlanders maar op zijn eigen landgenoten is kwijtgeraakt..

Achtergrond
Na hun veelgeprezen documentaire “Suddenly Last Winter” zijn Gustav Hofer en Luca Ragazzi terug om de balans van het hedendaagse Italië op te nemen. Dit gaat gepaard met de hun kenmerkende ironie en sarcastische stijl. Beide geboren Italianen, maar Gustav afkomstig uit Zuid Tirol met een Duitstalige moedertaal heeft een meer pragmatische houding met een sterk politiek bewustzijn. Luca geboren in Rome is wat lakser en kan soms sarcastisch en fatalistisch worden. Samen vullen ze elkaar perfect aan in hun zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom die buitenlanders toch zo dol zijn op Italië en de eigen inwoners, inclusief henzelf, nauwelijks iets goed kunnen vertellen over hun eigen land..

De film werd bekroond tot Publieksfavoriet op de festivals van Brussel en Milano en ontving de Jury Award op de festivals van Thessaloniki en Milaan, de Jongerenprijs op het festival van Annecy en Best Feature in Honolulu.