La Dea Fortuna

Italië 2019 - 114 min. Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld

Genre: Drama, Italiaans, LGBT

Regie: Ferzan Özpetek
Script: Ferzan Özpetek, Silvia Ranfagni, Gianni Romoli
Producer: Tilde Corsi, Gianni Romoli
Met: Stefano Accorsi, Jasmine Trinca, Edoardo Leo, Serra Yilmaz, Barbara Alberti, Sara Ciocca
Premièreweek: 5 juni 2021
Filmnummer: 65 600 147

Alessandro en Arturo zijn al meer dan vijftien jaar samen. De passie is een beetje uit de relatie geraakt en ze praten zelfs over uit elkaar gaan. Dan staat op een dag Alessandro’s beste vriendin Annamaria voor de deur. Ze is ziek en  moet voor onderzoek een paar dagen naar het ziekenhuis en vraagt of ze op haar dochter en zoontje willen passen. De komst van de twee kinderen zet hun dagelijkse ritme compleet op de kop, maar de liefde en verantwoordelijkheid voor de twee zorgt ook voor een onverwachte wending in hun leven..

Korte synopsis
Alessandro en Arturo zijn al meer dan vijftien jaar samen. De passie is uit de relatie geraakt en ze praten zelfs over uit elkaar gaan. Dan op een dag staat hun vriendin Annamaria voor de deur. Ze moet een paar dagen naar het ziekenhuis en vraagt of ze op haar kinderen willen passen. De komst van de twee verstoort hun dagelijkse ritme, maar de verantwoordelijkheid voor de twee kinderen zorgt ook voor een onverwachte wending in hun leven..

Oneliner
Alessandro en Arturo staan op het punt na 15 jaar hun relatie te stoppen, maar dan krijgen ze tijdelijk de verantwoordelijkheid voor de twee kinderen van een zieke vriendin wat hun leven compleet op de kop zet.

Achtergrond
Regisseur Ferzan Özpetek, geboren in 1959 in Istanbul maar in de jaren zeventig verhuisd naar Italië waar hij bekend is geworden door o.a. de successen “Hamam, Il Bagno Turco”, “Harem Suaré”, “La Finestra di fronte“, “Mine Vaganti” is met La dea Fortuna terug naar zijn oorsprong om verhalen te verfilmen vanuit zijn persoonlijke achtergrond. Voor “La dea Fortuna” raakte hij geïnspireerd door een gesprek met de vrouw van zijn broer. Zijn broer was ernstig ziek en zou kort daarop overlijden. De vrouw zei tegen Ferzan: ik heb ook een zwakke gezondheid, met mijn diabetes. Mocht mij iets overkomen, wil jij dan met jouw vriend samen voor onze kinderen zorgen?
“La dea Fortuna” werd eind vorig jaar uitgebracht in Italië en was een aantal weken de best bezochte film.  De productie werd onlangs bekroond met de David di Donatello Award, de belangrijkste Italiaanse filmprijs, voor Best Actress (Jasmine Trinca). Tevens werd de titelsong “Che Vita Meravigliosa”  van Diodato (de zanger die in 2020 voor Italië zou meedoen met het Eurovisie Songfestival) bekroond tot Best Original Song.