L’Art de la Fugue

Frankrijk - 2014 - 98 min. - Frans gesproken

Genre: Drama, Frans, LGBT

Regie: Brice Gauvin
Script: Brice Gauvin, Raphaëlle Desplechin (gebaseerd op de roman The Easy Way Out van Stephen McCauley)
Producer: Georges Fernandez
Met: Laurent Lafitte (de la Comédie Française), Agnès Jaoui, Benjamin Biolay, Irène Jacob, Nicolas Bedos, Marie-Christine Barrault, Guy Marchand, Didier Flamand
Premièreweek: 18 juni 2015
Filmnummer: 65585100

Antoine is de middelste van drie broers. Hij werkt in de kunstsector en met zijn collega deelt hij al zijn geheimpjes. Dat het de laatste tijd wat stroef gaat in zijn tienjarige relatie met Adar weet zij wel maar durft hij zelf niet te bespreken. Adar wil juist een huis met hem kopen buiten de stad, ver van alle vertier. Antoine houdt zich daarom maar bezig met de beslommeringen van zijn net gescheiden broer Gérard en zijn jongste broer Louis die een relatie heeft met de getrouwde Mathilde. Hun bemoeizieke ouders die denken te weten wat goed is voor hun zonen maken het niet makkelijker. Na een confrontatie met zijn moeder neemt Antoine een drastisch besluit…

Korte synopsis
Antoine is de middelste van drie broers. Hij werkt in de kunstsector en met zijn collega deelt hij al zijn geheimpjes. Dat het de laatste tijd wat stroef gaat in zijn tienjarige relatie met Adar weet zij wel maar durft hij zelf niet te bespreken. Adar wil juist met hem een huis kopen buiten de stad. Antoine houdt zich daarom maar bezig met de beslommeringen van zijn broers. Hun bemoeizieke ouders die denken te weten wat goed is voor hun zonen maken het niet makkelijker. Na een confrontatie met zijn moeder neemt Antoine een drastisch besluit..

Tagline
Drie volwassen broers worstelen met hun leven en hun bemoeizieke ouders.

Achtergrond
“L’Art de la Fugue” is gebaseerd op de roman The Easy way Out van Stephen McCauley, een Amerikaanse auteur. McCauley is een meester in het schrijven van komedies en wordt vaak vergeleken met Lubitsch, Woody Allen, Jane Austen, Barbara Pym en Edith Wharton. Zijn romans spelen zich in het algemeen af in Boston of New York en zijn stuk voor stuk bestsellers geworden. “L’Art de la Fugue” is de derde roman van hem die is verfilmd na “The Object of my Affection” uit 1998 en “La vérité ou presque” uit 2007. Het script van zijn roman werd bewerkt door Brice Gauvin die de setting verplaatste naar Parijs.
Hoofdrolspeler Laurent Lafitte zit sinds 2012 bij de Comédie-Française en is bekend geworden door o.a. de film “Les Petits Mochoirs” waarin hij naast Marion Cotillard en Benoît Magimel speelde. De bijrol van Mathilde wordt gespeeld door Irène Jacob (“La double vie de Veronique”, “Trois Couleurs: Rouge”).