Ma Vraie Vie à Rouen

Frankrijk – 102 min. 12 jaar en ouder.

Genre: Comedy, Drama, Frans

Regie: Olivier Ducastel
Script: Olivier Ducastel & Jacques Martineaui
Producer: -
Met: Jonathan Zaccaï, Ariane Ascaride, Jimmy Tavares, Hélène Surgère
Premièreweek: 15 juli 2005
Filmnummer: -

Etienne is een 16-jarige atletische jongen die op het punt staat zijn sexuele gevoelens te ontdekken. Hij heeft een prettig leventje samen met zijn moeder in het prachtige Rouen. Als hij van zijn grootmoeder voor zijn verjaardag een video-camera krijgt, begint hij het leven van alledag te filmen. Een grote rol is daarbij weggelegd voor de ijsbaan waar hij zichzelf filmt tijdens de zware trainingen voor de Franse kampioenschappen kunstschaatsen. Maar ook is hij druk met het volgen van zijn moeder die hij probeert te koppelen aan zijn knappe geografie leraar Laurent. Dat hij daarbij veelvuldig hun privacy verstoort zegt uiteindelijk alles over een onbewust verlangen naar hem. Oma vindt het filmen prachtig, alleen wordt ze daarbij wel veel herinnerd aan haar overleden zoon. Zijn passie voor het filmen kost hem bijna de vriendschap met zijn beste vriend Ludovic, als die zich meer gaat interesseren in meisjes en een vriendin krijgt. In de volgtocht van de diverse leventjes, leert Etienne zichzelf ook ontdekken en is hij uiteindelijk klaar om verder de volwassenheid in te gaan. 

Over de cast en de regisseur
Regisseur Ducastel is geboren in Lyon maar opgegroeid in Rouen, de pittoreske hoofdstad van Haute-Normandie die hij uitkiest als decor voor de film. Ducastel brak samen met Jacques Martineau eind jaren negentig door met “Drôle de Félix”.
Etienne wordt gespeeld door de debuterende Jimmy Tavares, die in het echte leven ook een bekende kunstschaatser is. De moederrol is van Ariane Ascaride, een bekende actrice die met name bekend is door haar komische rollen (o.a. Marius & Jeannette).

Het verhaal van “Ma vraie vie à Rouen” wordt voornamelijk verteld door de lenzen van de video-camera. Het vertelt over het menselijke gedrag wanneer men weet dat er gefilmd wordt en hoe dat verschillend is van de alledaagse sociale maskers…