Marvin ou la belle éducation

Frankrijk - 2017 - 115 min. - Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

Genre: Drama, Frans, LGBT

Regie: Anne Fontaine
Script: Anne Fontaine, Pierre Trividic geïnspireerd op de roman The End of Eddy van Edouard Louis
Producer: -
Met: Finnegan Oldfield, Isabelle Huppert, Charles Berling
Premièreweek: 1 juli 2018
Filmnummer: 65 600 122

Thuis is Marvin, tussen zijn zuipende vader, zijn ruwe broer en slonzige moeder, een buitenbeentje met zijn tengere gestalte en zijn intelligentie. En op school heeft een groepje pestkoppen al in de gaten waar hij zelf nog nauwelijks weet van heeft, namelijk dat hij homoseksueel is. Een nieuwe directrice van zijn school stimuleert hem zich aan te sluiten bij een toneelgroepje van de school. Jaren later op de toneelacademie vindt hij een nieuwe mentor in de docent Abel, die hem wegwijs maakt in Parijs en hem introduceert in het artistieke mileu. Daar krijgt hij onverwachte hulp van niemand minder dan actrice Isabelle Huppert als hij zijn jeugdervaringen wil gebruiken voor een toneelvoorstelling.

Korte synopsis

Marvin is een buitenbeentje, zowel in het ruwe gezin waarin hij opgroeit, als op school, waar hij gepest wordt en uitgemaakt voor homo. De directrice van de school stimuleert hem toneelles te volgen. Jaren later maakt zijn mentor op de toneelacademie hem wegwijs in Parijs en introduceert hem in het artistieke milieu. Daar krijgt hij onverwachte hulp van actrice Isabelle Huppert als hij zijn jeugdervaringen wil gebruiken voor een toneelvoorstelling.

Oneliner

Een jonge homoseksuele acteur gebruikt de herinneringen aan zijn jeugd voor een toneelvoorstelling.

Achtergrond

Regisseuse Anne Fontaine (‘Coco avant Chanel’, ‘ Les Innocents’, ‘Gemma Bovary’) nam voor haar nieuwste film de succesroman ‘Weg met Eddy Bellegueule’ van de jonge schrijver Edouard Louis als uitgangspunt. Ze bouwde het gegeven verder uit tot een verhaal over een jongen die erachter komt dat niet alles in het leven is voorbestemd, dat je kunt ontsnappen aan je milieu en dat je sociale handicaps in je voordeel kunt ombuigen en gebruiken voor je kunstenaarschap. Naast twee talentvolle jonge acteurs, Finnegan Oldfield als de volwassen en Jules Porier als de jonge Marvin, wist Anne Fontaine twee doorgewinterde acteurs te vinden voor enkele interessante bijrollen: Charles Berling en Isabelle Huppert. Deze laatste speelt zichzelf. Finnengan Oldfield kreeg in 2018 voor zijn hoofdrol een César nominatie voor meest belovende acteur.