Minyan

Verenigde Staten 2020, 118 min. - Engels, Hebreeuws, Russisch, Yiddisch gesproken, Nederlands ondertiteld

Genre: Drama, LGBT

Regie: Eric Steel
Script: Eric Steel, Daniel Pearle. Naar de novelle van David Bezmozgis
Producer: Luca Borghese, Ben Howe, Eric Steel, Luigi Caiola
Met: Samuel H. Levine, Ron Rifkin, Christopher McCann, Mark Margolis, Richard Topol, Alex Hurt
Premièreweek: 3 februari 2022
Filmnummer: 65 600 152

New York ’87. De 17-jarige David woont met zijn ouders en grootvader in Brighton Beach, een wijk met veel Russische immigranten van Joodse afkomst . Hij helpt regelmatig bij Joodse gebedsgemeenschappen (“minjans”) wat allemaal als vanzelfsprekend wordt beschouwd. David, die zijn homoseksualiteit aan het ontdekken is, begint de strikte regels van zijn Joodse gemeenschap steeds meer beknellend te vinden. Hij raakt bevriend met een ouder vriendenstel met liberalere opvattingen en begint het leven in de uitgaansscene in East Village te verkennen,.

Korte synopsis
New York ’87. De 17-jarige David woont met zijn ouders in een wijk met veel Joodse immigranten. Hij helpt regelmatig bij gebedsgemeenschappen (“minjans”) wat als vanzelfsprekend door zijn familie wordt beschouwd. Hij is zijn homoseksualiteit aan het ontdekken maar vindt de strikte regels van zijn Joodse gemeenschap steeds meer knellen .

Oneliner
De 17-jarige David, geboren in een Russische immigrantenfamilie, is zijn homoseksualiteit aan het ontdekken in het strikte  Joodse milieu van de jaren ’80 in New York .

Achtergrond
Regisseur Eric Steel schetst zijn gevoelige portret van een homoseksuele Joodse jeugd in het nog niet ‘gegentrificeerde’, rauwe New York van de jaren tachtig. In zijn speelfilmdebuut beeldt hij onopvallend en met stille humor hoe een jonge man zijn sociale identiteiten als immigrant, Jood, homoseksueel zich eigen probeert te maken. Een ‘minjan’ is een Joodse gebedsgemeenschap die uit ten minste tien praktiserende joden moet bestaan.