Monsoon Wedding

India 2001 – 114 min.

Genre: Comedy

Regie: Mira Nair
Script: -
Producer: -
Met: Vasundhara Das, Naseeruddin Shah, Shefali Shettly en Rajat Kapoor
Premièreweek: 29 mei 2003
Filmnummer: 65 000 010

De plaats is New Delhi in de betere buitenwijken aan het begin van het natte moessonseizoen. De familie Verma is druk bezig met de voorbereidingen van het huwelijk van Aditi (24) met Hemant (32), al jaren als ingenieur in Texas aan het werk. Aditi moet voor het huwelijk haar relatie met een getrouwde tv-reporter verbreken. De schijnbaar vrijgevochten families blijken toch nog te zweren bij een “gearrangeerd” huwelijk dat bol staat van eeuwenoude maar uitgeholde Indiase tradities. De uitgebreide Verma familie moet vanuit alle hoeken van de wereld reizen om dit, op het laatste moment geregelde huwelijk van vier dagen lang, in New Delhi bij te wonen. Voordat het punjabifestijn echt los kan barsten (samen met de moesson uit de titel) moeten evenwel tal van hindernissen worden genomen en situaties doorgemaakt die soms herinneringen oproepen aan Altmans Wedding en Winterberg’s Festen……

“Monsoon Wedding” is opgebouwd vanuit vijf verhaallijnen; van de toekomstige bruid en bruidegom tot de gestreste vader en moeder en moderne nichtjes van de bruid. De film laat zich bekijken als een charmante, energieke en sfeervolle feel-good familiekroniek vol tederheid en humor. Regisseuse Nair schetst een integer, gevat en rijk beeld van een hedendaagse Indiase familie. Een metafoor voor de hele Indiase gemeenschap, in volle evolutie maar bekneld tussen tradities en een expansieverlangen. De aanstekelijke muziek en de heerlijke Hindi-songs en het fantasierijke kleurenpallet zorgen voor een heerlijk exotisch en zalig romantisch sfeertje.

Achtergrond
Met “Monsoon Wedding” tekent deze regisseuse voor haar vierde grote film die in het Westen is uitgebracht. Bekend werd ze met de Oscar Nominee “Salaam Bombay” uit 1988. De opvolgers “Kama Sutra” en “Mississippi Masala” toonden al evenzeer haar talent. Monsoon Wedding werd in Venetië 2001 bekroond met de Gouden Leeuw voor beste film.