Musica Cubana

Duitsland/Cuba– 90 min. Alle leeftijden.

Genre: Documentaire

Regie: German Kral
Script: -
Producer: John. G. Phelan
Met: Pio Lieva, Barbaro Marin, Mayito Rivera, Luis Frank en introducing Chiki Chaka Girls
Premièreweek: 28 oktober 2004
Filmnummer: 65240100

Barbaro is een typische taxichauffeur in de Cubaanse hoofdstad Havanna. Zijn ritten maakt hij in een klassieke Amerikaan uit de jaren vijftig, maar zijn hart ligt eigenlijk in het maken van muziek. Op een avond heeft hij de beroemde 84-jarige zanger Pio Leiva van de Buena Vista Social Club in zijn taxi. Barbaro bewondert hem al zijn hele leven en probeert hem over te halen een nieuwe band met de allerbeste jonge muzikanten van Cuba te formeren. Leiva is niet geheel overtuigd van het idee, maar na kennismaking met de talentvolle jonge zanger Osdalga en zijn collega’s is hij om. Hij gaat ten volle voor dit project en samen met Barbaro begeleiden ze de muzikanten bij het samenstellen en opnemen van nieuwe songs. De opgenomen jam-sessies worden iedere dag op een oude taperecorder in de taxi gespeeld, in de hoop op eenzelfde succes als met “Buena Vista Social Club”. Het enthousiasme van Barbaro werpt zijn vruchten af en hij ontpopt zich tot een echte manager. Na een eerste gezamenlijke optreden in Havana, volgt al snel verder succes en wordt de gehele groep uitgenodigd voor optredens in Japan. De film vervolgt de tour van de band in Tokio met als hoogtepunt een aantal zeer succesvolle en uiterst swingende concerten!

Achtergrond
Musica Cubana is een heerlijke swingende muzikale beleving waarin aandacht is voor alle muziekstromen op Cuba van dit moment, maar ook voor het alledaagse leven. Het is een kennismaking met het leven van jonge muzikanten die bezig zijn met een dagelijkse zoektocht naar het invullen van hun grootste droom. Hun leven in Havana wordt gevolgd, waar de tijd stil lijkt te staan en waar ondanks alle armoede de mensen ten volle voor het leven gaan. Het is het plezier in het leven van de Cubaan en het professionalisme in de muziek die de rode draad van de film vormen. In de film spelen bekende Cubaanse muzikanten mee waaronder Pio Leiva, El Nene en Joan Felix Edgar, maar ook de Chiki Chaka Girls en andere bekende bandleden uit o.a. Los Van Van. 
De film is mede geproduceerd door Wim Wenders, die vijf jaar eerder de documentaire “Buena Vista Social Club” heeft gemaakt.