Nannerl, la soeur de Mozart

Frankrijk - 2010 - 120 min.

Genre: Drama, Frans, Historisch

Regie: René Féret
Script: René Féret
Producer: René Féret, Fabienne Féret
Met: Marie Féret, Marc Barbé, Delphine Chuillot, David Moreau, Clovis Fouin, Lisa Féret, Adèle Leprêtre, Valentine Duval
Premièreweek: 1 december 2011
Filmnummer: 65320100

Het is 1763-1766. De muzikale familie Mozart is op tournee en reist per koets langs de belangrijkste hoven van Europa. Het is een vermoeiend en uitputtend leven maar het succes is groot. De adel vergaapt zich aan het wonderbaarlijke talent van de 10-jarige Wolfgang, die steeds bekender wordt. Hij wordt begeleid door zijn vijf jaar oudere zus Nannerl. Zij is ook een muzikaal talent en heeft haar ouders als jong kind versteld doen staan met haar magistrale vioolspel. Nu haar broer bekender wordt, moet Nannerl tevreden zijn met haar rol van begeleidster. Als haar vader haar beveelt te stoppen met het spelen van de viool, wat gezien wordt als een mannelijk domein, is dat voor het meisje moeilijk te accepteren. Wanneer ze kennis maakt met prinses Louise van Frankrijk en via haar de Dauphin kan ontmoeten, krijgt ze toch een kans haar muzikale talenten tot uitvoering te brengen. Maar in het Europa van de 18e eeuw is het voor een jonge vrouw onmogelijk om een muzikale carrière op te bouwen. Verkleed als man weet ze echter toegang te krijgen tot Versailles en de Dauphin….

Korte synopsis
Fascinerend en historisch kostuumdrama over Nannerl, het muzikaal getalenteerde zusje van Mozart.

Achtergrond
“Nannerl, la soeur de Mozart” is een elegant, met fictie aangevuld, muzikaal portret van een begaafde jonge vrouw in een door mannen gedomineerde wereld, waarin alle mogelijkheden om als vrouwelijke muzikant en componist tot bloei te komen zijn uitgesloten. De film is gemaakt met een bescheiden budget, maar is rijk aan prachtige decors en kostuums. Zo kregen de makers speciale toestemming om in het Paleis van Versailles te mogen filmen. Van de composities van Maria-Anna “Nannerl” Mozart is niets bewaard gebleven. Marie-Jeanne Serrero nam met groot succes de taak op zich muziek te schrijven die van de zus van de grote Amadeus geweest had kunnen zijn.