Notre Paradis

Frankrijk - 2012 - 100 min.

Genre: Drama, Frans, LGBT

Regie: Gaël Morel
Script: Gaël Morel
Producer: Paulo Branco
Met: Stéphane Rideau, Dimitri Durdaine, Béatrice Dalle, Didier Flamand, Malik Issolah
Premièreweek: 6 december 2012
Filmnummer: 65360100

Het wordt voor Vassili steeds lastiger op zijn dertigste aan goede klanten te komen. Men zoekt steeds meer hun heil bij jongere types. Als hij op een nacht in Bois de Boulogne een bewusteloze en mishandelde jongen vindt, neemt hij hem mee naar huis. Hij verzorgt hem en noemt hem Angelo. Al snel raken de twee verliefd op elkaar. Vassili´s zaakjes lopen gelijk beter als hij Angelo telkens meeneemt naar zijn afspraakjes. Het samenwerken bevalt het liefdes- en zakenkoppel goed en ze dromen van een gezamenlijk paradijs. Ze beramen een plan om snel geld te verdienen door hun klanten te beroven. Vassili schrikt daarbij niet terug voor het gebruik van grof geweld en ze geraken in een roes van seks en geweld. Ze maken al snel vijanden en als de aarde te heet wordt onder hun voeten verlaten ze halsoverkop Parijs. Hun vlucht voert ze naar een vroegere vriendin van Vassili die in Grenoble met haar zoontje woont. Maar zijn zij in staat hun onheil af te wenden?

Korte synopsis
Fascinerende en zwarte road-movie over twee geliefden op het criminele pad.

Achtergrond
Gaël Morel (Villefranche-sur-Saône, 25 september 1972) is naast filmregisseur, ook scenarioschrijver en acteur. Toen hij 15 jaar was ging Morel filmstudies studeren in Lyon en verhuisde vervolgens naar Parijs. Hij ontmoette daar de veelgeprezen Franse regisseur André Téchiné, die hem de hoofdrol van François gaf in de veel bekroonde film Les roseaux sauvages uit 1994. Hij kreeg voor zijn rol een Césarnominatie voor beste mannelijke hoofdrol. Hij leerde toen ook Stéphane Rideau kennen. Terwijl zijn medehoofdrolspelers Élodie Bouchez en Stéphane Rideau verder een succesvolle acteercarrière opbouwden, koos Morel voor een carrière achter de camera als regisseur.

Rideau werd in 1993 ontdekt door André Téchiné en hij kon onmiddellijk meespelen in Les roseaux sauvages aan de zijde van Gaël Morel en Élodie Bouchez. Het werd de start van een lange vriendschap en samenwerking met Morel en Bouchez. Morel laat hem meespelen in Premières neiges, een tv-film voor ARTE, in de korte film La vie à rebours en in de speelfilm À toute vitesse. Enkele maanden later krijgt hij van François Ozon de rol van David in de film Sitcom. In 2000 kiest Sébastien Lifshitz hem voor de rol van Cédric in Presque Rien samen met Jérémie Elkaïm. Het expliciete karakter van verschillende scènes met seksuele betrekkingen tussen de twee hoofdrolspelers, levert Rideau definitief het predicaat homo-icoon op, ondanks dat hij heteroseksueel is. Door zijn sterke karakter, zijn natuurlijk spel en zijn “gueule” wordt hij soms beschouwd als de Franse Marlon Brando.