O Apõstolo

Spanje- 2013 - 80 min. - Spaans gesproken en Nederlands ondertiteld

Genre: Animatie, Crime, Historisch

Regie: Fernando Cortizo
Script: Fernando Cortizo
Producer: Isabel Rey
Met: Carlos Blanco, Géraldine Chaplin, Luis Tosar, Manuel Manquiña, Xosé Manuel Olveira 'Pico', Paul Naschy, Jorge Sanz, Celso Bugallo
Premièreweek: 23 april 2015
Filmnummer: 65565100

Ramón is ontsnapt uit de gevangenis en op weg naar een bergdorpje waar een schat begraven ligt. De weg daarnaar voert over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en daarom vermomt hij zich als pelgrim. In het dorpje lijkt alles verlaten op een paar oudere mensen na. Als hij daar overnacht merkt hij dat er een eeuwenlange vloek rust op het dorpje, de Santa Compaña. De ouderlingen zijn telkens op zoek naar nieuwe mensen om een spookprocessie van zielen in eeuwige pijn te leiden en de pelgrims die gestaag langskomen vormen een weerloze prooi. Zozeer zelfs dat de aartsbisschop van Santiago de Compostela ook op onderzoek uitgaat. Ramón en de prelaat stuiten op het geheim van de Santa Compaña en moeten levend weg zien te komen.. 

Korte synopsis
Ramón is ontsnapt uit de gevangenis en op weg naar een bergdorpje waar een schat begraven ligt. De weg voert over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. In het dorpje heerst een eeuwenlange vloek en de ouderlingen van het dorpje zijn telkens op zoek naar nieuwe mensen om 
een spookprocessie van zielen in eeuwige pijn te leiden. Iedere pelgrim die langskomt vormt een weerloze prooi. Zozeer zelfs dat de aartsbisschop van Santiago de Compostela ook poolshoogte neemt. Ramón en de prelaat stuiten op het geheim van de Santa Compaña en moeten levend weg zien te komen.. 

Tagline
Stopmotion animatiefilm over de Spaanse legende Santa Compaña” op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Achtergrond
De film is gebaseerd op het eeuwenoude thema “Santa Compaña” uit het Spaanse Galicië. In deze legende vindt er bij middernacht een processie plaats van dode zielen die geleid wordt door een levend persoon. Iedere nacht wordt die persoon met een kruis in de hand gedwongen de processie leiden, net zolang tot een ander is gevonden die de plaats kan innemen. De Santa Compaña is een verkondiging van de dood en de processie eindigt altijd bij een plek waar de dood op de loer ligt.

De poppen in de film zijn gemaakt door de Nederlandse animatiestudio Pedri Animation (bekend van Nijntje). De hoofden van de poppen zijn zeer vakkundig karikaturaal gemodelleerd naar die van de stemacteurs. Zo is Luis Tosar te herkennen maar ook Carlos Blanco, Géraldine Chaplin en Paul Naschy.

Het productieproces van de film heeft ruim 7 jaar geduurd vanwege de complexiteit van alle handelingen. Zo is men begonnen met het opnemen van alle teksten en pas in het allerlaatste stadium zijn deze gebruikt bij het animeren van de poppen. Zo kon het gebeuren dat de dialogen van de aartsbisschop, ingesproken door Paul Naschy die in 2009 is overleden op 75-jarige leeftijd, pas jaren later tot leven zijn gekomen.

De film is gelauwerd op tientallen festivals als Publieksfavoriet, Jury prijs en Beste Animatiefilm. De soundtrack is o.a. van de beroemde componist Philip Glass.