Out of Nature

MOT NATUREN - Noorwegen - 2014 - 80 min. - Noors gesproken

Genre: Comedy, Drama

Regie: Ole Giæver, Marte Vold
Script: Ole Giæver
Producer: Maria Ekerhovd
Met: Ole Giæver, Rebekka Nystabakk, Marte Magnusdotter
Premièreweek: 7 januari 2016
Filmnummer: 65580100

Boeiend, humoristisch en soms hilarisch kijkje in het onrustige brein van een dertiger die tijdens een weekendje alleen in de natuur zijn sleurvolle bestaan onder ogen ziet. 
De nette 35-jarige Martin weet niet zo goed wat hij wil, behalve dan dat het niet is wat hij nu heeft. Zijn baantje boeit hem niet, zijn huwelijk heeft zijn spanning verloren en hij voelt dat zijn band met zijn zoontje net zo oppervlakkig gaat worden als die van hemzelf met zijn eigen vader. Bang om iets te missen en als het hem teveel wordt, vlucht hij naar buiten en trekt dan een paar dagen alleen in de woeste natuur. Tijdens zo’n weekendje alleen met een rugzak wil hij weer de zaken voor zichzelf op een rij zetten. Hij is, vindt hij, toch nog steeds een aantrekkelijke en dynamische vent! Hij fantaseert erop los wat het leven hem nog zou kunnen bieden. Enkele onverwachte ontmoetingen schrikken hem op uit zijn gedachtestroom…

Korte synopsis
Een boeiend kijkje in het onrustige brein van een man die de problemen in zijn sleurvolle leven probeert aan te pakken. 
De 35-jarige Martin zit niet lekker in zijn vel. Zijn gezinnetje en werk zijn niet wat hij van zijn leven verwacht had. Tijdens een weekendje alleen in de woeste Noorse natuur probeert hij de zaken voor zichzelf op de rij te zetten. Hij is, vindt hij, toch nog steeds een aantrekkelijke en dynamische vent! Hij fantaseert erop los wat het leven hem nog zou kunnen bieden. Enkele onverwachte ontmoetingen schrikken hem op uit zijn gedachtestroom… 

Tagline
Herkenbaar en hilarisch kijkje in het onrustige brein van een dertiger die tijdens een weekendje alleen in de natuur zijn sleurvolle bestaan onder ogen ziet. Who are you when no one is watching?

Achtergrond
Na ‘Mountain’ is ‘Out of Nature’ de tweede speelfilm van Ole Giæver. Hij schreef zelf het scenario en speelt ook nog de hoofdrol in deze opmerkelijke productie. Op de soundtrack is vrijwel voortdurend de gedachtestroom van Martin te horen die daarmee een uniek kijkje geven in het leven en beleving van deze man. In zijn kijk op zijn leventje zal menig kijker iets herkennen. Maar wat de film onvergetelijk maakt is de humor waarmee Martins belevenissen tijdens zijn eenzame weekendje in de natuur worden gebracht, waarbij Giæver zichzelf tot het uiterste durft bloot te geven. Ole Giæver is onlangs door Variety gekozen tot de “10 Europeans to Watch“.

Uit het juryrapport van Europa Cinemas Label: With a wry Scandinavian sense of humour, OUT OF NATURE is a well made and entertaining film about man’s contemporary anxieties and concerns – something of a universal theme today. Ole Giæver not just directs his own screenplay but plays the lead role too – a brave but successful choice. The central character is bored with his job, has a problematic relationship with himself and is distant from his wife and son. He escapes into the mountains for a weekend of contemplation and adventures. The film’s success will certainly inspire young filmmakers.