Retablo

Peru 2017 - 101 min. - Spaans en Quechua gesproken, Nederlands ondertiteld

Genre: Drama, LGBT

Regie: Alvaro Delgado Aparicio
Script: Alvaro Delgado Aparicio, Héctor Gálvez
Producer: Enid Campos, Alvaro Delgado Aparicio
Met: Magaly Solier, Amiel Cayo, Junior Bejar
Premièreweek: 4 juli 2019
Filmnummer: 65 600 135

Segundo is 14 en woont met zijn ouders in een afgelegen dorpje in de Andes. Zijn vader Noé is een gerespecteerd maker van altaar beeldjes en Segundo is bij hem in de leer. De twee trekken veel met elkaar op en verkopen ook samen de zeer gewaardeerde kunstwerkjes aan hun klanten en op markten. In de relatie tussen vader en zoon komen barsten, wanneer Segundo geconfronteerd wordt met een geheime kant van zijn vader waar hij geen vermoeden van had. Het ideaalbeeld dat Segundo tot dan koesterde, valt in duigen. Maar ook hun gezinsleven komt op zijn kop te staan.

Korte synopsis
Segundo woont met zijn ouders in een afgelegen dorpje in de Andes. Zijn vader is een gerespecteerd maker van altaar beeldjes en Segundo is bij hem in de leer. Ze werken intensief samen en gaan ook op pad naar hun klanten om ze te verkopen. Als Segundo een geheime kant van zijn vader ontdekt stort zijn wereld in elkaar.

Oneliner
Als een jongen uit een bergdorpje een geheime kant van zijn vader ontdekt valt zijn wereld in duigen.

Achtergrond
Álvaro Delgado-Aparicio L. is een veelzijdig man. Hij heeft zowel een diploma bedrijfspsychologie, innovatie als regie op zak. Net als vele anderen startte hij zijn regisseurscarrière met het maken van korte films, waarvan THE COMPANION (2013) internationaal bijzonder goed scoorde. RETABLO is zijn eerste speelfilm. De filmtitel is de benaming van het ‘altaar’ met de beeldjes die gemaakt worden in geheel Latijns Amerika. De film is de inzending van Peru voor de Oscar beste buitenlandse film 2020.