Rialto

Ierland, Groot-Brittannië - 2019 - 115 min. - Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Genre: Drama, LGBT

Regie: Peter Mackie Burns
Script: Mark O'Halloran
Producer: Tristan Goligher, John Wallace, Valentina Brazzini
Met: Tom Vaughan-Lawlor, Tom Glynn-Carney, Monica Dolan
Premièreweek: 30 september 2021
Filmnummer: 65 600 151

De 46-jarige Colm heeft een ogenschijnlijk fijn leventje; prima baan in de haven van Dublin, twee gezonde tienerkinderen en een lieve vrouw. Maar Colm is eigenlijk homoseksueel en leeft al lang met zijn geheime gevoelens. Hij wordt er gek van en heeft dan op een dag in een toilet van een winkelcentrum seks met Jay, een 19-jarige prostituee. Een dag later komt Jay op zijn kantoor en eist geld anders licht hij zijn vrouw in. Colm is nog bevangen van zijn eerste ervaring en blijft met hem omgaan want hij raakt seksueel steeds meer in hem geInteresseerd en voor Jay is het geld welkom.  Als Colm hoort dat hij door een reorganisatie ontslag krijgt stort zijn leven in. Zijn vrouw Claire wil hem helpen maar ze kan hem niet bereiken. Hij kan zijn onrust alleen kwijt bij Jay…

Korte synopsis
Colm heeft een fijn leventje met zijn vrouw en kinderen maar hij leeft al lang met zijn geheime homoseksuele gevoelens. Op een dag heeft hij seks met Jay, een 19-jarige prostituee. Een dag later verschijnt Jay op zijn kantoor en perst hem af. Colm is nog bevangen van zijn eerste ervaring en blijft met hem omgaan en voor Jay is het geld welkom.  Als Colm door een reorganisatie ontslag krijgt stort zijn leven in. Hij kan zijn onrust alleen kwijt bij Jay….

Oneliner
Een 46-jarige vader en echtgenoot worstelt met zijn homoseksuele gevoelens en na een ontmoeting met een jonge mannelijke prostituee verandert zijn hele leven.

Achtergrond
De speelfilm is gebaseerd op het toneelstuk “Trade” van de Ierse toneelschrijver en scenarioschrijver Mark O’Halloran, die in 2011 hiermee de Irish Times Theatre Award voor beste toneelstuk won. O’Halloran paste zijn eigen werk aan en zijn scenario is een prachtig geobserveerd verhaal over vaders en zonen, de onmogelijkheid om aan de verwachtingen van anderen te voldoen en de mogelijkheid om te veranderen. In “Rialto” worden de twee hoofdrollen gespeeld door de acteurs Tom Vaughan-Lawlor (Ebony Maw in de Avengers-films, Daphne, The Infiltrator, Becoming Jane) en Tom Glynn-Carney (Dunkirke, Tolkien) als respectievelijk de vader van middelbare leeftijd en de prostituee voor wie hij onverwachts valt. Rialto is de naam van een buitenwijk in Dublin.