Shank

Groot-Brittannië - 2009 - 89 min.

Genre: Drama, LGBT

Regie: Simon Pearce
Script: Darren Flaxstone, Christian Martin
Producer: Christian Martin
Met: Wayne Virgo, Marc Laurent, Alice Payne, Tom Bott, Gary Summers, Bernie Hodges
Premièreweek: 17 december 2009
Filmnummer: 65230100

De 18-jarige Cal is lid van een jeugdbende in Bristol. Het leven van de gang bestaat vooral uit drinken, rotzooien met drugs, vervelend gedrag en eigenlijk iedereen lastig vallen die hun pad kruist. Dit alles maakt het leven van Cal niet makkelijk want hij heeft een groot geheim dat verborgen blijft voor zijn makkers, hij is homo, iets waar hij tegenover zijn makkers nooit voor uit zou durven komen. Een sexdate voldoet tijdelijk om zijn onuitgesproken verlangens te temperen voor zijn beste vriend en bendeleider Jonno. Nessa, een vrouwelijk bendelid vermoedt dat er iets gaande is tussen hen, maar kan er haar vinger niet op leggen. 

Op een dag komen ze op straat de Franse uitwisselingsstudent Olivier tegen. Nessa stookt iedereen op om zijn spullen te beroven. Maar dit gaat Cal te ver. Hij zorgt ervoor dat Olivier kan ontsnappen, rijdt hem achterna en biedt hem een lift aan. Dit is geheel tegen de codes van de bende. Uit angst voor de hoon en wraak van Nessa en zijn collega-bendeleden, vraagt Cal of hij een paar dagen bij Olivier kan schuilen. Al snel wordt Cal door hem verleidt en wordt hij voor het eerst geconfronteerd met emoties van tederheid en verliefdheid. Hun levens en werelden zijn totaal verschillend, maar de liefde die ze voor elkaar voelen is puur en bevrijdend. Intussen is Nessa woedend over de ontrouw van Cal. Ze zet de jacht in, met de bedoeling hem eens en voor altijd te vernietigen en op die manier Jonno voor altijd voor haar te winnen. 

Achtergrond 
De film is geregisseerd door de 21-jarige nieuwkomer Simon Pearce en geschreven en geproduceerd door het creatieve team Christian Martin en Darren Flaxstone. De film won op het Miami Lesbian & Gay Film
Festival de “Roger Walker-Dack Award voor Emerging Talents. Christiaan Martin: “Het was een risico om te werken met een jonge, onervaren cast en een debuut regisseur, maar deze prijs, samen met de internationale steun van het publiek voor de film bevestigt onze overtuiging om het gay genre in een nieuwe richting te duwen. Moge het de eerste van vele films zijn”. Verder werd de film op het International Barcelona Gay & Lesbian Film Festival onlangs uitgeroepen tot Publieksfavoriet 2009.

De film is uniek in de behandeling van het thema “bende-cultuur”. Deze cultuur met zijn geweld, sex en harde acties zetten het coming-out genre volledig op zijn kop. De brutale en emotionele ontknoping van de film maakt wereldwijd grote indruk op het publiek van gay festivals.