Sonja – The White Swan

Noorwegen 2019 - 113 min. - Noors en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Genre: Biopic, Drama, Historisch

Regie: Anne Sewitsky
Script: Mette M. Bølstad, Andreas Markusson
Producer: Cornelia Boysen
Met: Ine Marie Wilmann, Valene Kane, Eldar Skar, Anders Mordal, Anneke von der Lippe
Premièreweek: 31 oktober 2019
Filmnummer: 65 600 138

Waargebeurd en fascinerend verhaal over de Noorse Sonja Henie, één van de grootste kunstschaatssters ter wereld en ‘uitvinder’ van deze sport. Sonja  is 16 jaar oud als ze op de Winterspelen van 1928 Olympisch Goud wint. Een prestatie die ze herhaalt in 1932 en 1936. Daarmee is ze nog steeds de enige vrouw die dit Olympische resultaat solo boekte. In 1936 vertrekt ze naar Hollywood waar ze een aantal zeer succesvolle schaatsfilms maakt. Eind jaren dertig is ze de best betaalde Hollywood actrice en door lucratieve nevenactiviteiten en merchandising is ze één van de rijkste vrouwen ter wereld.
In haar villa in Hollywood is ze altijd omringd door fans, minnaars en haar familie. Ze vertrouwt haar zaken blindelings toe aan haar oudere broer, maar gaandeweg begint haar roem te verbleken en als het financieel slecht gaat door foute investeringen verandert ze van een inspirerende en gefocuste sportster in een keiharde zakenvrouw die in de spotlight wil blijven staan..

Korte synopsis
Waargebeurd verhaal over de Noorse Sonja Henie, één van de grootste kunstschaatssters ter wereld. Op drie opeenvolgende Winterspelen won ze Olympisch Goud met deze door haar “uitgevonden” sport. In 1936 vertrekt ze naar Hollywood waar ze de best betaalde Hollywood actrice werd. Het is het opmerkelijke verhaal van een fascinerende vrouw die er alles aan doet om in de spotlight te blijven staan.

Oneliner
Waargebeurd en fascinerend verhaal over kunstschaatsster en drievoudig Olympisch Kampioene Sonja Henie die eind jaren dertig de best betaalde Hollywood actrice werd.

Achtergrond
Sonja Henie (Oslo, 8 april 1912 – op een vlucht tussen Parijs en Oslo, 12 oktober 1969) was een kunstschaatsster uit Noorwegen. Henie nam viermaal deel aan de Olympische Winterspelen (in 1924, 1928, 1932 en 1936). Bij haar Olympisch debuut was ze elf jaar oud. Tijdens de vrije kür van die wedstrijd moest Henie meerdere malen naar de kant schaatsen om haar coach te vragen wat ze vervolgens moest doen. Op de drie volgende Winterspelen van 1928, 1932 en 1936 werd ze Olympisch kampioene. Ze is daarmee de enige vrouw die dit resultaat solo boekte. De Zweed Gillis Grafström (1920-1928) was haar bij de mannen voorgegaan en de Russische paarrijdster Irina Rodnina (1972-1980) volgde haar met deze prestatie.
Ze werd tien keer wereldkampioene (1927-1936), zes keer Europees kampioene (1931-1936). Na het wereldkampioenschap van 1936 werd ze professional. Ze trad veel in ijsshows op, en speelde in verschillende Hollywood speelfilms, zoals de kaskrakers “Thin Ice” en “Sun Valley Serenade”. In 1934 opende Henie de eerste kunstijsbaan in Nederland, aan de Linnaeusparkweg in Amsterdam. Een van de toeschouwers was de negenjarige Annie Verlee, die enthousiast werd voor deze nieuwe sport, en in de jaren ’50 de jeugdige talentjes Joan Haanappel en Sjoukje Dijkstra zou trainen. Henie trouwde drie keer, twee keer met een Amerikaan en de derde keer met een Noor. Met deze laatste keerde ze terug naar haar vaderland. Ze overleed in 1969 aan leukemie aan boord van een vliegtuig tijdens een vlucht van Parijs naar Oslo.

Regisseuse Anne Sewitsky is internationaal bekend geworden door haar film “Happy, Happy”. Hoofdrolspeelster Wilmann is vooral bekend geworden door haar hoofdrol in de film “Homesick” uit 2015.  De schaatsscènes zijn bijna allen door Wilmann uitgevoerd, die hiervoor een jaar lang intensief trainde.
Sonja: The White Swan is opgenomen in Noorwegen, Roemenie en Spanje.