Souvenir

België, Luxemburg, Frankrijk - 2016 - 90 min. - Frans gesproken

Genre: Drama, Frans, Music

Regie: Bavo Defurne
Script: Jacques Boon, Bavo Defurne
Producer: Yves Verbraeken
Met: Isabelle Huppert, Kévin Azaïs, Johan Leysen Soundtrack: Pink Martini
Premièreweek: 1 juni 2017
Filmnummer: 65 600 110

Isabelle Huppert speelt Liliane, een onopvallende arbeidster die laurierblaadjes op de paté legt in de vleeswarenfabriek, maar ooit schitterde als ‘Laura’ in de hitlijsten met het nummer ‘Souvenir’. Ze nam zelfs deel aan het Eurovisie Songfestival en werd toen tweede. Dertig jaar later is Lilianes ster helemaal uitgedoofd. Ze woont in een kleurloos flatje en haar leven blinkt uit in monotonie en anonimiteit. Ze wil ook niet meer herinnerd worden aan haar vroegere zangcarrière. Dit verandert wanneer op een dag de 22-jarige Jean in de fabriek verschijnt en in haar leven komt. Ze raken verliefd en hij is vastbesloten om Liliane terug te laten schitteren! “Huppert maakt het weer gedenkwaardig” ~ The Guardian – “Een aangename muzikale romance” ~ Hollywood Reporter.

Korte synopsis
Isabelle Huppert  speelt Liliane, een arbeidster in een vleeswarenfabriek werkt. Ooit schitterde als ‘Laura’ in de hitlijsten met het nummer ‘Souvenir’. Ze nam zelfs deel aan het Eurovisie Songfestival en werd toen tweede. Dertig jaar later is Lilianes ster helemaal uitgedoofd. Ze wil ook niet meer herinnerd worden aan haar vroegere zangcarrière. Dit verandert wanneer op een dag de 22-jarige Jean in de fabriek verschijnt en in haar leven komt. Hij is vastbesloten om Liliane terug te laten schitteren!

Oneliner
Isabelle Huppert schittert in de rol van fabriekarbeidster die door een romance met een jonge bokser haar verloren gegane zangcarrièreweer oppakt.

Achtergrond
De Belgische regisseur Bavo Defurne maakte naam met bekroonde korte films en met “Noordzee, Texas” uit 2011. In zijn films stond homoseksualiteit altijd centraal. In Souvenir gooit hij het over een andere boeg en laat hij één van de grande dames van de Europese cinema, Isabelle Huppert, schitteren in haar rol waarvoor ze ook zelf zingt.
Jean wordt gespeeld door het Franse talent Kévin Azaïs (‘Les Combattants’), winnaar van de César voor beste acteerbelofte. Vlaamse karakterkoppen zijn Johan Leysen en Jan Hammenecker. De filmmuziek is van Pink Martini, het veelkoppige orkestensemble uit Portland, Oregon, bekend van hun nostalgische cocktail van lounge, latin pop en jazz. Defurne schreef zelf mee aan de songteksten.
Isabelle Huppert noemt de nieuwe film zelf een tragikomische en hoopgevende fabel.