Still Mine

Canada - 2012 - 102 min. - Engels gesproken

Genre: Drama

Regie: Michael McGowan
Script: Michael McGowan (naar waargebeurd verhaal)
Producer: Michael McGowan, Avi Federgreen
Met: James Cromwell, Geneviève Bujold, Campbell Scott, Rick Roberts, Julie Stewart, Jonathan Potts
Premièreweek: 26 september 2013
Filmnummer: 65470100

Craig en Irene zijn al meer dan zestig jaar getrouwd en houden nog enorm veel van elkaar. Ze wonen nog steeds in hetzelfde huis aan de kust van New Brunswick (Canada). De laatste jaren wordt dat wel wat ongemakkelijk, vooral tijdens de koude winterperiodes maar ook omdat Irene tekenen van Alzheimer begint te vertonen. Het zal niet lang meer duren voordat ze er niet meer kunnen wonen. Craig heeft zijn hele leven voor zijn familie gezorgd door hard te werken en hij ziet ook geen enkele reden hier mee te stoppen. Ondanks protesten van hun kinderen besluit hij een nieuw huis te bouwen zodat Irene het makkelijker krijgt en hij voor haar kan blijven zorgen. Maar de tijden zijn veranderd. Craig heeft geen rekening gehouden met de gemeente die weigert vergunningen te verstrekken vanwege het ontbreken van plannen en het gebruik van zijn eigen gekapte hout. Als Irene wordt opgenomen neemt Craig een drastisch besluit, ondanks dat hij voor het gerecht wordt gedaagd en er gevangenisstraf dreigt…..

Achtergrond
Regisseur McGowan was al een tijd bezig met een script over de veerkracht van ouderdom en met het ontwikkelen van een karakter die zich niet neerlegt bij de beperkingen van het ouder worden. Na het lezen van een artikel in de Canadese krant Globe & Mail over de toen 88-jarige Craig Morrison, had hij zijn verhaal gevonden. Begin 2013 is Craig overleden op 93-jarige leeftijd en augustus 2013 is Irene op 87-jarige leeftijd overleden.

Voor de hoofdrollen selecteerde hij James Cromwell en Geneviève Bujold, beide Oscar genomineerd. Cromwell voor zijn legendarische rol in “Babe” (1995) als boer Hoggett en Bujold voor haar rol van Anne Boleyn in haar Hollywood debuut “Anne of the Thousand Days” (1969), waar ze ook een Golden Globe Award mee won. Dit jaar ontving Cromwell voor zijn rol in Still Mine de Canadian Screen Award voor beste Acteur. De film ontving bovendien 6 nominaties waaronder die voor beste Film, beste Script en beste Actrice. Tevens was de film de meest gewaardeerde speelfilm op Film by the Sea 2013 in Vlissingen. Meer info over de film in de persmap