The Lesson

Bulgarije - 2014 - 105 min. - Bulgaars gesproken

Genre: Drama

Regie: Kristina Grozeva, Petar Valchanov
Script: Kristina Grozeva, Petar Valchanov
Producer: Kristina Grozeva
Met: Margita Gosheva, Ivan Burnev, Ivanka Bratoeva, Ivan Savov, Deya Todorova
Premièreweek: 17 september 2015
Filmnummer: 65595100

Nadezhda werkt als Engelse lerares in een klein stadje. Ze probeert met haar man en zoontje te overleven van haar salaris en de kleine vertaalklusjes, waarvoor ze maar niet betaald krijgt. Op een dag in de klas, blijkt er geld te zijn gestolen uit een portemonnee en ze probeert alles om te achterhalen wie dit heeft gedaan. Ze belooft de klas de dief een goed lesje te geven. Ondertussen wordt ze ook beziggehouden door haar eigen financiële problemen omdat al hun spaargeld is uitgegeven aan een kapotte auto en ze nu binnen drie dagen hun huis dreigen te verliezen. Ze onderneemt een gedurfde wanhoopspoging om aan het geld te komen en moet dan de confrontatie aan met de dief uit haar klas en haar eigen moraal..

Korte synopsis
Nadezhda werkt als Engelse lerares in een klein stadje. Ze probeert met haar gezin te overleven van haar salaris. Op een dag in de klas, blijkt er geld te zijn gestolen uit een portemonnee. Ondertussen wordt ze ook bezig gehouden door haar eigen financiële problemen omdat al hun spaargeld is uitgegeven aan een kapotte auto en ze binnen drie dagen hun huis dreigen te verliezen. Ze onderneemt een gedurfde wanhoopspoging om aan het geld te komen en moet dan 
de confrontatie aan met de dief uit haar klas en haar eigen moraal..

Tagline
Een hardwerkende Engelse lerares in een klein dorpje wordt geconfronteerd met haar eigen moraal als ze haar financiële problemen wil oplossen.

Achtergrond 
Regisseur Kristina Grozeva is geboren in Sofia, Bulgarije en is in 2000 afgestudeerd aan de richting Journalistiek aan de Universiteit van Sofia. Daarna deed ze de richting TV regie aan de Nationale Academie van Theater- en Filmkunsten met Peter Valchanov. Ze maakten samen een documentaire in 2009 en daarna de korte film “Jump” in 2012, die genomineerd werd voor een European Film Award op het Clermont Ferrand Internation Short Film Festival. “The Lesson” is hun feature fiction debuut en de film is na verschijning gelauwerd op festivals over de hele wereld. 

De regisseur over de film:
Enkele jaren geleden meldde de Bulgaarse TV dat een vrouw een bank had beroofd in een klein provinciestadje. Iedereen vermoedde dat de dader een junkie of een crimineel was … 
Niemand vermoedde dat de bankrover een fatsoenlijke lerares was met twee Master Degrees. Het klinkt nogal vreemd – “Lerares berooft een bank!”. Het was net die tegenstelling in die zin die ons verder liet kijken dan de tabloid sensatie. Deze gebeurtenis uit de werkelijkheid liet een diep spoor in ons achter en we vroegen ons af, hoe kan een fatsoenlijk mens uitgroeien tot een crimineel? We wilden het verhaal keihard neerzetten, als een deel van het leven. Ons streven was om alles in de perfectie neer zetten, om zo een zelfs pijnlijk authentiek filmverhaal te maken. We gingen diep in op de innerlijke wereld van de lerares, benoemden haar innerlijke conflicten en het gevecht met haar eigen moraal.

Eén van de belangrijkste verantwoordelijkheden voor ons als regisseurs was te sturen op rijke en diepe persoonlijkheden. Samen met Krum Rodriguez (Director of Photography) hebben we besloten dat de camera nagenoeg onopgemerkt moest blijven en zorgvuldig de details en handelingen moest filmen zonder duidelijk aanwezig te zijn.

De film werd opgenomen in een echte provinciestad. Het merendeel van rollen werd gespeeld door echte mensen, geen acteurs. Onze acteurs moesten opgaan in die maatschappij en zich ongemerkt mengen met de niet-professionals. Hun prestaties moesten zo authentiek en zo echt mogelijk te zijn. Ons doel was dat het publiek in het eindproduct niet moest kunnen zien wie nou een acteur was of wie geen-acteur. Margita Gosheva, de hoofdrolspeelster was voor ons in dat kader een echte ontdekking. Nadat ze het script had gelezen hebben we wat lijnen en situaties veranderd, maar het belangrijkste werk vond pas plaats op de set toen ze in de echte situaties werd neergezet, zoals bv. in de schoolklas met de 30 kinderen. Het streven naar authenticiteit en het neerzetten van het echte leven was leidend in ieder element van de film, in de make-up, de kostuums, de scenografie, het licht en het geluid.

In het begin hebben we verschillende delen van het script opgenomen als een soort teaser terwijl we probeerden het budget voor de productie rond te krijgen, maar de cast en de crew waren zo geïnspireerd door het verhaal dat ze niet wilden stoppen totdat we het laatste shot hadden gedraaid. Iedereen werkte voor een laag salaris en kreeg pas naderhand betaald. We zijn ook ontzettend blij met toewijding van de cast en de crew, ondanks de korte tijd die we hadden om te filmen en het enorm lage productiebudget. De film werd helaas niet ondersteund door het Bulgaarse Filmfonds – net zoals mijn vorige film “JUMP” (die talrijke onderscheidingen heeft ontvangen op festivals en werd genomineerd voor de European Film Awards). Beide films hebben we zelf gefinancierd en hebben we private investeerders voor gevonden.

We zijn gedwongen om films te maken zonder de steun van het Bulgaarse Filmfonds. Ondanks dit blijven we streven met enige regelmaat films te maken. THE LESSON is de eerste film in een geplande trilogie. De drie verhalen uit de trilogie zijn geïnspireerd op de werkelijkheid, maar we willen geen biografische verhalen vertellen. We gebruiken deze inspiratie alleen als een creatieve start. Het verbindende element tussen de drie verhalen is het thema van de stille rebellie van de kleine persoon tegen de zielloze en cynische wereld waarin we leven.