In 2007 gaat Banksy, de anonieme Britse street artist, naar Bethlehem om een statement te maken. Op een muur in Bethlehem wordt een soldaat geschilderd die de papieren van een ezel controleert. De muurschildering wordt door de Palestijnen met grote ergernis bekeken. Walid, een taxichauffeur neemt het initiatief om de schildering uit te zagen en op eBay te koop te zetten. Wat volgt is een fascinerende tocht van dit stuk betonnen kunstwerk van 4 ton. Op transport van het stoffige Bethlehem naar alle gerenommeerde musea over de wereld, bij rijke kunstverzamelaars en uiteindelijk te koop op een kunstveiling in LA. Het is ook het verhaal over de opkomst van street art als nieuwe kunstvorm en het eigendomsrecht. Street artists schilderen op publieke plekken en hebben bijna nooit een identiteit. Om antwoorden te vinden interviewt filmmaker Proserpio bewoners uit Bethlehem, advocaten, kunstliefhebbers en kunsthandelaren. Hij stuit op een schimmige wereld waar muurkunst te koop wordt aangeboden met een eigen excuus; uit pure commercie, om kunst te bewaren, beroepend op publiek eigendom. Of is het uiteindelijk toch diefstal?
Korte synopsis
In 2007 schildert Banksy in Bethlehem een soldaat die de papieren van een ezel controleert. Bedoeld als uiting van verwondering, maar door Palestijnen met grote ergernis bekeken. Een taxichauffeur besluit het betonnen kunstwerk van 4 ton uit te zagen en op eBay aan te bieden. Wat volgt is een fascinerende tocht naar gerenommeerde musea, kunstverzamelaars en belandend op een kunstveiling in LA. Filmmaker Proserpio interviewt bewoners uit Bethlehem, advocaten, kunstliefhebbers en kunsthandelaren en stuit op een schimmige wereld waar muurkunst te koop wordt aangeboden met een eigen excuus; uit commercie, om de kunst te bewaren daarbij beroepend op publiek eigendom. Of is het uiteindelijk toch diefstal?
Oneliner
Fascinerende tocht van Banksy’s muurschildering “Soldaat die papieren van ezel controleert” van Bethlehem naar gerenommeerde musea en een kunstveiling. Wat is de waarde van street art en waar ligt het eigendomsrecht? Een fascinerend en onthullend beeld over de opkomst van deze nieuwe kunstvorm.
Achtergrond
De 33-jarige Italiaanse filmmaker Marco Proserpio begon te werken bij MTV Italia en is sindsdien bezig met film, televisie en commercials maken. De documentaire “The Man Who Stole Banksy” is na zijn korte film Toy Story zijn eerste film van speelfilm formaat. Hij wilde een film over street art maken en stuitte op het ongelooflijke verhaal van street artist Banksy. Hij interviewde kunstliefhebbers, handelaren en advocaten over de hele wereld en schetst een onthutsend en overtuigend beeld van de opkomst van deze nieuwe kunstvorm.
Banksy is een van de belangrijkste street artists van deze tijd. Het is het pseudoniem van een Britse kunstenaar. Hoewel er weinig zekerheid is over de ware identiteit van Banksy en de meeste bronnen aangeven dat zijn echte naam ‘Robert’ of ‘Robin Banks’ is, heet hij mogelijk “Robin Gunningham”. Ook wordt Robert del Naja genoemd als de persoon achter de artiest Banksy. Banksy zou in 1974 geboren zijn in Bristol. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa zoals in de Palestijnse gebieden en de Verenigde Staten.
* Tribeca Film Festival 2018 – Nominatie Best Documentary
* São Paulo International Film Festival – Nominatie Best Film – New Directors Competition
* NRC
* de Filmkrant
* TV-Krant
* indebioscoop.nl
* deprotagonisten.nl
* Cinemagazine.nl
* de Filmkijker.nl
* Kunstenaar.nl
* The Cult Corner
* Michael Minneboo
**** In de bioscoop
**** de Protagonisten
**** de Kunstenaar
*** NRC
*** Het Parool
*** Cinemagazine
*** TV Krant
*** The Cult Corner
“Laat boeiend zien hoe alles tot handelswaar gemaakt kan worden – ook anonieme, vluchtige straatkunst” ~ NRC
“Goede kunstdocumentaire” ~ de Filmkrant
“Onderhoudende film” ~ TV Krant
“Sterke documentaire door zijn objectieve standpunt” ~ InDeBioscoop
“Gedegen gemaakt en met veel passie en emotie” ~ de Protagonisten
“Amusant” ~ Het Parool
“Geslaagde kunstdocumentaire omdat hij meer kunst is dan conventionele documentaire” ~ de Filmkrant
“Hoe Banksy’s ironische commentaar op eBay belandde” ~ Het Parool
“Pakkende film over straatkunst” ~ de Kunstenaar
“Biedt een goed overzicht wat er speelt in de kunstwereld” ~ de Filmkijker
“De documentaire is erg goed gemaakt” ~ de Protagonisten
“Conventionele documentaire met commentaarstem die boeiend het genie van het kapitalisme illustreert” ~ NRC
“Fantastisch portret over een maatschappelijk issue, een internationale roof en een excentrieke gek!” ~ Rolling Stone
“Briljante documentaire” ~ Vistas