Nadat hij autopech heeft gekregen, belandt de Franse journalist Sahebjam in een afgelegen Iraans dorp, waar hij benaderd wordt door Zahra die hem op indringende wijze het gruwelijke lot van haar nichtje Soraya vertelt. Soraya is een jonge moeder en is middels een slecht gearrangeerd huwelijk getrouwd. Haar gewetenloze echtgenoot heeft zijn zinnen echter gezet op de veertienjarige dochter van een vriend en wil scheiden. De eigenzinnige Soraya stemt hier niet in toe en wordt vervolgens de prooi van list, bedrog en intriges en wordt valselijk beschuldigd van overspel. In een poging Soraya’s onschuld aan te tonen onder het onverbiddelijke Sharia-rechtsgezag zoeken Soraya en Zahra wanhopig een weg uit een mijnenveld van complot en leugens. Alle pogingen zijn gedoemd te mislukken want de wetgeving wordt uitgevoerd door corrupte machthebbers en de moedige Soraya wordt uiteindelijk ter dood veroordeeld.
Zahra hoopt dat de journalist haar verhaal aan de buitenwereld kan vertellen. Maar dan moet hij het dorp wel levend kunnen verlaten.
Korte synopsis
Gebaseerd op het schokkende en waargebeurde verhaal over de veroordeling en steniging van een vrouw in Iran.
Achtergrond
THE STONING OF SORAYA M. is een verfilming van de bestseller van de Frans-Iraanse journalist Freidoune Sahebjam, waarin een jonge vrouw ten prooi valt aan haar gewetenloze echtgenoot, een corrupte mullah, verraad en schaamteloze massahysterie. Het boek vestigt de aandacht van de wereld op de echte Soraya die in 1986 tot haar middel begraven op het dorpsplein werd gestenigd door haar dorpsgenoten. Het verhaal staat voor duizenden nooit vertelde tragedies in gebieden waar mensen het opnemen tegen vooroordelen en onrechtvaardigheid. In de hoofdrollen spelen Jim Caviezel (Jezus in ‘The passion of the christ’) als de Franse journalist en Shohreh Aghdashloo (Oscar®-nominatie voor haar rol in ‘House of sand and fog’) als Zahra.
De maker van de film Cyrus Nowrasteh verwierf al eerder bekendheid met zijn politiek gevoelige films. Hij maakt eerder een bekroonde tv-film over Ronald Reagan (‘The day Reagan was shot’) en een omstreden documentaire tv-serie ‘The path to 9/11’. In Iran en de Verenigde Staten heeft de schokkende film al veel reacties opgeroepen. Zo staat de film in Iran op een lijst van gewraakte Hollywoodfilms.
* Trouw
* de Volkskrant
* Chicago-Sun Times
* Movie2Movie
* Moviesense
* 8Weekly
* Filmtotaal
* Filmkrant
* Opzij
* Het Parool
“Genadeloze blik op steniging Iran” (Trouw)
“een bloedige en spraakmakende film” (Trouw)
“een zeldzame blik in het postrevolutionaire Iran” (de Volkskrant)
“komt zeer dicht in de buurt van een meesterwerk” (Movie2Movie)
“Aghdashloo valt op door haar ijzersterke vertolking” (Moviesense)