The Wound

(Inxeba)
Zuid Afrika - 2017 - 88 min. - Xhosa, Afrikaans, Engels gesproken

Genre: Drama, LGBT

Regie: John Trengove
Script: Malusi Bengu, Thando Mgqolozana, John Trengove
Producer: Cait Pansegrouw, Elias Ribeiro
Met: Nakhane Touré, Bongile Mantsai, Niza Jay
Premièreweek: 1 maart 2018
Filmnummer: 65 600 120

Xolani behoort in Zuid Afrika tot de Xhosa stam. Ieder jaar neemt hij vrij van zijn werk om te helpen bij de “Ukwaluka”, het stamritueel van een aantal weken waarbij jongens worden ingewijd tot man. Met een aantal andere mannen gaat hij op weg naar een verlaten berggebied waar dit oude stamritueel plaatsvindt. Ieder van hen is mentor over een jongen en Xolani heeft de zorg over Kwanda, de enige jongen uit de groep die afkomstig is uit een welgestelde familie in Johannesburg. De rest komt van het platteland en vindt Kwanda maar een eigenwijs stadsjongetje. Gaandeweg de inwijding komt Kwanda erachter dat Xolani verliefd is op Vija, een van de andere mentoren. Al jaren ontmoeten zij elkaar tijdens de initiatie en kunnen dan toegeven aan hun gevoelens voor elkaar. Deze ontdekking zet het leven en bestaan van hun beiden op het spel…

Korte synopsis

Xolani reist ieder jaar naar het verlaten berggebied van zijn stam om te helpen bij het inwijdingsritueel van jonge jongens tot man. Als een van die jongens zijn best bewaarde geheim ontdekt, staat het leven en bestaan van Xolani op het spel…

Oneliner

Pakkend en dramatisch verhaal over stamtradities, rituele inwijding tot mannelijkheid en homoseksualiteit.

Achtergrond

“The Wound” is het filmdebuut van John Trengove. De film is gebaseerd op een roman van Thando Mgqolozana, die ook heeft meegeschreven aan het script. De hoofdrol in de film is van Nakhane Touré, een openlijk homoseksuele Zuid-Afrikaanse popzanger die als Xolani een indrukwekkend debuut maakt.
De film is een a co-productie tussen productiemaatschappijen uit Zuid-Afrika (Urucu Media), Duitsland (Riva Filmproduktion en Edition Salzgeber), Nederland (Oak Motion Pictures) en Frankrijk (Deuxième Ligne Films and Sampek Productions). De film is in 2018 de inzending van Zuid Afrika voor de Oscar beste buitenlandse film.
De Xhosa stam heeft zo’n 8 miljoen mensen en woont vooral in het Zuid-Oosten van Zuid-Afrika. Het stamritueel Ukwaluka vindt ieder jaar plaats, maar staat steeds meer onder druk om dit onder medisch toezicht te zetten.