Un Bacio

Italië - 2016 - 102 min. - Italiaans gesproken

Genre: Drama, Italiaans, LGBT

Regie: Ivan Cotroneo
Script: Ivan Cotroneo naar het gelijknamige boek van Ivan Cotroneo
Producer: Francesca Cima
Met: Leonardo Pazzagli, Rimau Ritzberger Grillo, Valentina Romani
Premièreweek: 2 maart 2017
Filmnummer: 65 600 108

De leerlingen van een middelbare school kijken vreemd op als een nieuwe leerling het schoolplein opkomt. Lorenzo, die door pleegouders uit een tehuis is gehaald, maakt er geen geheim van dat hij homo is. Dat maakt hem tot mikpunt van heel wat treiterijen, maar daar trekt hij zich niet veel van aan. Met twee andere outsiders van de school krijgt hij goed contact: met de vrijgevochten Blu en de schuchtere Antonio. Blu heeft de reputatie van een slet gekregen toen een filmpje werd rondgestuurd waarin te zien was hoe ze, dronken gevoerd, met verschillende jongens vrijde. Antonio is de ster van het basketbalteam, maar buiten de sportzaal een stille, verlegen jongen. Het drietal is al snel onafscheidelijk en neemt het op tegen de pestkoppen van de school. Maar een schuchtere kus verandert alles…

Korte synopsis
De 16-jarige Lorenzo maakt er geen geheim van dat hij homo is. De pesterijen die dat uitlokt lijken hem niet te raken. Hij sluit vriendschap met twee andere outsiders: het vrijgevochten meisje Blu en Antonio, de ster van het basketbalteam, maar buiten de sportzaal een stille, verlegen jongen. Samen nemen ze het op tegen de pesters en treiterkoppen. Maar een schuchtere kus verandert alles …

Tagline
Coming of age van een groepje middelbare scholieren en de coming-out van één van hen.

Achtergrond
Regisseur Ivan Cotroneo wisselt zijn filmwerk af met het schrijven van boeken, die gericht zijn op een jong publiek. ‘Un bacio’ (een kus) verscheen in 2010 als roman, waarna Cotroneo het gegeven uitwerkte tot een film. De charismatische hoofdrolspelers, het kleurrijke camerawerk (met speelse droomsequenties en een knipoog naar ‘Jules et Jim’) en een heerlijke soundtrack (o.a. Mika, Lady GaGa, Emeli Sandé en Lam) maken dat de film een jong publiek weet te raken. Cotroneo meet het succes van zijn film vooral af aan de honderden schoolvoorstellingen die er in Italië van gegeven zijn. Bij vele daarvan was hij aanwezig en merkte hij hoeveel discussie de film onder de leerlingen losmaakte.