Un Secret

Frankrijk - 2008 - 105 min.

Genre: Drama

Regie: Claude Miller
Script: Claude Miller naar de roman van Philippe Grimbert
Producer: Yves Marmion
Met: Cécile De France, Patrick Bruel, Ludivine Sagnier, Julie Depardieu. Matthieu Amalric, Nathalie Boutefeu
Premièreweek: 9 oktober 2008
Filmnummer: 65220100

Het verhaal begint in 1985 als François hoort dat zijn vader wordt vermist. Hij gaat op zoek en treft zijn oude vader verward aan. Die confrontatie brengt hem terug naar zijn jeugdjaren. Als 7-jarig jongetje, was hij een vooral verlegen en ziekelijk kind. Hij lijkt ook weinig op zijn ouders: zijn vader Maxime was voor de oorlog een sportatleet en zijn moeder was een zwemkampioene die nog steeds niets liever doet dan zwemmen, maar hij zit, bang voor het water, liever aan de rand van het zwembad en moedigt daar zijn denkbeeldige broertje aan. Naarmate de jaren verstrijken, voelt François steeds zwaarder de teleurstelling van zijn ouders op zich drukken en steeds vaker zoekt hij troost bij zijn Joodse buurvrouw Louise. Als hij 15 jaar is vertelt Louise hem een strikt verborgen familiegeheim uit de laatste maanden van de oorlog. Hij ontdekt de achtergrond van hun passie en hun schaamte en het wordt hem duidelijk dat het verleden van zijn ouders helemaal niet zo idyllisch is verlopen als hij als jongetje altijd had aangenomen..

Achtergrond
De film werd in 2008 genomineerd met 8 Franse Césars voor o.a. beste Film, beste Regie, beste Actrice en beste Script. Julie Dépardieu (de dochter van) werd bekroond met de César voor beste vrouwelijke bijrol.
 Op het Filmfestival van Montréal werd de film bekroond met de Grand Prix des Amériques 2007.

Un Secret is de adaptie van de gelijknamige bestseller van Philippe Grimbert, die overigens in de film een gastrol heeft als mensensmokkelaar. In de roman vertelt Grimbert het verhaal van zijn ouders, de hoofdpersoon François is zijn alter ego. Grimbert heeft zelf de regisseur voor de verfilming geselecteerd. Zijn keuze viel daarbij op Claude Miller, die ook Jood is en tijdens de Holocaust een aantal familieleden heeft verloren. Voor Miller was dit de eerste keer dat dit thema in zijn films voor kwam.

Op het Film by the Sea festival in Vlissingen behoorde “Un Secret” tot de tien favorietste films van het publiek. De film draaide ook mee in de Film en Literatuur competitie. Peter van Straaten maakte in dat kader een leuke cartoon.