Va, Vis et Deviens

Frankrijk – 140 min.

Genre: Drama, Historisch

Regie: Radu Mihaileanu
Script: Alain-Michel Blanc, Radu Mihaileanu
Producer: Denis Carot
Met: Yaël Abecassis, Roschdy Zem, Moshe Agazai (Schlomo-kind), Moshe Abebe (Schlomo-teener), Sirak M. Sabahat (Schlomo-volwassen ), Roni Hadar, Yitzhak Edgar, Rami Danon, Meskie Shibru Sivan
Premièreweek: 21 september 2006
Filmnummer: 65210100

Ruim 23 eeuwen lang leefden enkele tienduizenden zwarte joden (falasha’s) in de bergen van Ethiopië. Door de hongersnood in 1984 worden velen van hun met duizenden andere Afrikanen naar vluchtelingenkampen in Soedan gedreven. Samen met de VS organiseert Israël een luchtbrug om die zwarte geloofsgenoten naar het Beloofde Land te halen. Hongersnood en vervolging waren hun deel in de kampen in Afrika; strenge controle van de afkomst, racisme en integratieproblemen, in Israël.
Een christelijke moeder dwingt haar zoontje van 9, om zich voor te doen als Jood en zich zo te redden van de hongersdood. Officieel aangegeven als wees, komt het kind aan in het Heilige Land waar hij de naam Schlomo krijgt en geadopteerd wordt door een Frans-joods liberaal gezin uit Tel Aviv. Hij groeit op met de angst dat zijn dubbele leugen uitkomt: noch Jood, noch wees, enkel een zwarte Afrikaan. Ook zit hij vol schuld over het achterlaten van zijn moeder. Hij ontdekt de liefde, de westerse cultuur, het judaïsme maar ook het racisme en de oorlog in de bezette gebieden. Hij wordt Joods, Israeli en Frans, maar hij vergeet nooit zijn echte moeder, die achterbleef in het kamp en wie hij ooit weer hoopt terug te vinden op een dag..

De opgroeiende Schlomo wordt gevolgd van zijn 9e tot zijn 26e jaar waarin hij afstudeert als arts. In het beloofde land heerst wantrouwen tegenover die zwarte joden en op school heerst racisme. Het pleeggezin doet hun best om de zogezegde vrome joodse gast terwille te zijn. Vooral de grootvader speelt met zijn humor een grote rol. De jongen blijft in gedachten solidair met zijn moeder en wil niet eten en slaapt op de grond. Langzamerhand wint de pleegmoeder zijn vertrouwen en slaagt hij erin zijn nieuwe identiteit als Jood vol overtuiging aan te nemen. Als hij op latere leeftijd verliefd wordt op een meisje uit een orthodox-Joods milieu komt hij echter in conflict met zichzelf. 

Achtergrond
De Frans-Roemeense cineast Radu Mihaileanu maakte een meeslepend en menselijk levensverhaal over opofferende moederliefde, trots, medelijden en hoop. “Va, vis et deviens” biedt een boeiende blik op de historische operatie onder de codenaam Operatie Mozes. Dit vaak ontroerend epos heeft het niet alleen over de moeilijke integratie van de Ethiopische Joden in het heilig Land, maar laat zich ook vertalen als een film over ontworteling en de immigrant in het algemeen. Het is een warm pleidooi voor de vrede waarin de altijd dreigende misverstanden tussen volkeren worden gehekeld en die aantoont dat verdraagzaamheid tussen mensen van eigen volk begint. De film werd op het Filmfestival Berlin bekroond met de publieksprijs en won onlangs de Franse Cesar voor Beste Script.