Wakolda

Argentinië - 2013 - 93 min. - Spaans en Duits gesproken

Genre: Drama, Thriller

Regie: Lucía Puenzo
Script: Lucía Puenzo naar de roman
Producer: Lucía Puenzo, Gudny Hummelvol
Met: Natalia Oreiro, Àlex Brendemühl, Diego Peretti, Florencia Bado
Premièreweek: 6 november 2014
Filmnummer: 65540100

Patagonië, 1960. Een Duitse dokter ontmoet een Argentijns gezin en besluit met hun mee te gaan naar het Nahuel Huapi meer waar de familie een hotel gaat exploiteren. Hij huurt een kamer voor een paar maanden en wordt al snel opgenomen door de familie. De vader en moeder zijn blij met deze charismatische man met zijn elegante manieren en medische kennis. Ze vertrouwen al snel de zorgen om hun dochtertje Lilith, die kampt met groeistoornissen, aan hem toe. De moeder die zwanger is van een tweeling is ook maar wat blij met de medische aandacht totdat ze erachter komen dat het om Josef Mengele gaat, één van de allergrootste oorlogsmisdadigers..

Korte synopsis
Patagonië, 1960. Een Duitse dokter verblijft lange tijd in het hotel wat een familie runt en raakt gefascineerd door hun ziekelijke dochtertje. De familie is blij met de charismatische man met zijn elegante manieren en medische kennis, totdat ze achter zijn sinistere verleden komen.

Achtergrond
Wakolda van filmmaakster Lucía Puenzo (bekend van “XXY”). Het verhaal volgt Josef Mengele in de jaren dat hij op de vlucht was met andere Nazi’s in Zuid-Amerika. Mengele wordt beschouwd al één van de allergrootste misdadigers van het Nazi regime. Wakolda stelt je de vraag: Wat zou jij doen als die aardige Duitse dokter die je thuis hebt uitgenodigd de gehate Josef Mengele blijkt te zijn? De naam Wakolda refereert aan de favoriete pop van Lilith, die de vader in een serieproductie namaakt met geldelijke steun van Mengele. De film speelt zich af rond het Nahuel Lake meer waar ook de stad Bariloche ligt. Dit gebied wordt ook wel het Argentijnse Beieren genoemd door de vele Duitse en Zwitserse immigranten die ook de bouwstijl in het gebied grotendeels hebben bepaald.

“Wakolda” was in thuisland Argentinië een groot succes en ontving negen Awards waaronder die voor beste Regie en beste Acteur. De film was in 2014 de Argentijnse inzending voor de Oscar. Filmmaakster Lucía Puenzo is de dochter van Luis Puenzo die in 1986 de Oscar ontving voor “Historia Offical” als beste niet-Engelstalige film.